lördag23 september

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Apoteket inleder samarbete med amerikanska Medco

Publicerad: 31 mars 2008, 09:40

Trots kritiken väljer Apoteket att ta fram ett elektroniskt expeditionssystem tillsammans med det amerikanska företaget Medco.


Medco är ett så kallat PBM-företag som arbetar med helhetslösningar för försäljning och inköp av läkemedel. Det samarbete som Apoteket AB nu inleder med det amerikanska företaget rör, enligt ett pressmeddelande, ett elektroniskt expeditionsstöd. Tanken är att detta ska slå larm om en kund vill hämta ut läkemedel som kan vara skadliga.

– Patienter får i dag rutinmässig behandling av allt fler läkare och kommer i framtiden att kunna välja att besöka olika apotek. Det nya systemet kommer då att fungera som ett säkerhetsnät för patienter, liksom för läkare, säger Erik Thorsell, kvalitetsansvarig på Apoteket AB, enligt ett pressmeddelande.

Enligt Apoteket ska det nya expeditionsstödet bli en del av den gemensamma infrastruktur som samtliga företag på apoteksmarknaden ska få tillgång till. Regeringen aviserade nyligen att denna typ av infrastruktur ska läggas i ett så kallat servicebolag som ska kontrolleras av staten.

Farmacevtförbundet har tidigare kritiserat Apoteket AB:s samarbetsplaner och varnat för att de leder till att framtida konkurrenter får svårt att slå sig in på den svenska apoteksmarknaden när denna avregleras den 1 januari 2009.

– Vi är häpna. Samtidigt som regeringen lägger fram en proposition som innebär att servicebolaget ska ta hand om frågor som expeditionsstöd låter man Apoteket starta ett samarbete med Medco. Därmed föregriper man servicebolagets arbete och gör att alla blir beroende av Apoteket, säger Lennart Axelsson, förbundsdirektör för Farmacevtförbundet.

Han anser också att hela avtalet med Medco måste redovisas öppet.

– Om det verkligen bara handlar om ett expeditionsstöd är det i sig inte dramatiskt, men mycket tyder på att samarbetet rör fler områden. Och då kommer Apoteket att få en helt dominerande ställning och vi hamnar i en Telia-situation med en statlig jätte som ideligen ifrågasätts av konkurrenterna, säger Lennart Axelsson.

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev