Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Apoteket kan inte följa nya regler om byte av generika

Publicerad: 2 oktober 2009, 14:22

Apoteket AB kan inte tillämpa TLV:s nya regler om utbyte av generika förrän tidigast i december. Företaget har inte hunnit anpassa apotekens systemstöd.


I går, den 1 oktober, trädde Tandvårds- och läkemedelsförmånsverkets, TLV, nya föreskrifter om utbyte av läkemedel på apoteken i kraft.

De nya reglerna innebär bland annat att apoteken ska ersätta utbytbara läkemedel med det billigaste tillgängliga läkemedlet i samma utbytesgrupp som finns på marknaden. Tidigare har reglerna tillåtit byte till det billigaste tillgängliga läkemedlet på det lokala apoteket.

Men nu meddelar Apoteket AB, i ett brev till TLV, att företaget inte hunnit med att ”genomföra nödvändiga systemstödsförändringar på den korta tid som stått till bolagets förfogande”.

Därför kommer de tidigare reglerna för utbyte fortsätta att följas.

Först i början av december kommer Apoteket att kunna tillämpa det nya regelverket, när en ny version av Apotekets systemstöd ATS rullats ut på apoteken, enligt brevet som undertecknats av Apotekets vd Stefan Carlsson.

Stefan Carlsson hänvisar bland annat till att TLV:s tidsramar från beslut till föreskrifternas ikraftträdande varit snäva, och att många andra nödvändiga IT-förändringar med anledning av omregleringen nu pågår inom Apoteket AB.

Apotekets brev till TLV kan läsas i sin helhet här nedan.

Dagens Apotek har under dagen sökt representanter för TLV för en kommentar.

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev