fredag9 juni

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

”Apoteket ligger på sin gräns”

Publicerad: 16 augusti 2012, 12:12

Medstops vd Fredrik Söderberg utgår från att etableringsstoppet fortsätter att gälla, trots att Apoteket AB:s marknadsandel understiger 36 procent.


Fredrik Söderberg tillhörde en av de starkaste kritikerna till bristen på relevant mätmetod för att fastställa marknadsandelen för Apoteket AB. Nu är han nöjd att mätmetoden stämmer överens med den som gäller för handeln i övrigt.

Han anser att de uppmätta 35,6 procenten borde leda till att finansdepartementet drar slutsatsen att Apoteket AB redan ligger på sin gräns, trots att den understiger 36 procent.

– Mätningen visar tydligt att Apoteket AB fortfarande är en dominerande aktör och ligger en hårsmån från den gräns som ägaren staten satt upp för hur stort bolaget får vara. Skulle man tillåta dem att etablera, skulle de överstiga sin gräns direkt. Därför utgår vi från att etableringsstoppet kvarstår, säger Fredrik Söderberg.

Nu ämnar Medstop följa upp hur finansdepartementet resonerar kring rapporten. Fredrik Söderberg efterlyser tydliga spelregler, särskilt med tanke på att den dominerande aktören kontrolleras av staten.

– Att mäta marknadsandelar kvartal efter kvartal är varken bra för oss eller för Apoteket AB. Det krävs en tydlighet och långsiktighet i det här för alla parter. Marknaden är fortfarande under utveckling och många har det tufft, särskilt mindre aktörer.

Relaterat material

Apoteket AB får öppna nya apotek

”För tidigt att dra slutsatser”

CHARLOTTA KJELLBERG

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev