Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Apoteket planerar att låta anställda få ta över driften

Publicerad: 5 september 2007, 04:50

Apoteket expanderar nu för första gången utanför Sveriges gränser. Samtidigt planerar Apoteket att på prov lägga ut apotek på franchise­basis.


Apoteket fortsätter att rusta sig inför den kommande omregleringen av apoteksmarknaden 2009.

– Omregleringen av apoteksmarknaden innebär ny konkurrens för Apoteket. Men den innebär också nya möjligheter för oss. Vi kan göra en del saker vi inte har kunnat göra när vi har monopol, säger Ulrika Eriksson, chef för Apoketets projekt för framtida styrformer.

Att lägga ut apoteken på franchise­basis är en av de idéer Apoteket vill testa.
Under 2008 planerar Apoteket en pilotverksamhet, där företaget under franchise­liknande förhållanden testar att lägga ut driften av ett 20-tal apotek i olika delar av landet.

– Vi vill se vad skillnaden blir om vi låter några anställda få mer ansvar än i dag. Det kan vara ett sätt att utveckla verksamheten när marknaden avregleras, säger Ulrika Eriksson.
Måste anpassas till reglerna

Eftersom Apoteket under nästa år fortfarande har ensamrätt på att sälja läkemedel till allmänheten så måste franchise­upp­lägget anpassas så att det ryms inom gällande regler.

Ulrika Eriksson är övertygad om att det kommer att finnas intresse för att pröva detta.

– Jag har redan kontaktats spontant av medarbetare som har hört att detta är på gång.

Som vice vd för Reitan service­handel var Ulrika Eriksson bland annat ansvarig för Pressbyråns omläggning från egna butiker till franchise.

Förankrad i Apotekets styrelse
Franchise­satsningen är förankrad i styrelsen, som utses av ägaren staten.
När de fyra borgerliga partierna var i opposition motionerade de om att ett första steg i avregleringen av Apoteket borde vara att de anställda får köpa de apotek de själva arbetar på och att dessa ansluts till Apoteket genom franchiseavtal.

Socialutskottets ordförande Kenneth Johansson (c) tycker att det är en ”sympatisk tanke” att de anställda kan få äga och driva Apotekets apotek.

Sveriges farmacevtförbund välkomnar också satsningen:

– Det är ett spännande pilotprojekt, säger Inga-Lill Furberg, som är ord­förande i apotekssektionens styrelse.

Carin Svensson, apotekare sedan 1975 och områdeschef för fem apotek i kommunerna Järfälla och Bro, kan tänka sig att bli franchisetagare inom Apoteket.

– Det beror ju helt på hur vill­koren utformas och hur hårt styrd man blir. Men jag inbillar mig att jag som franchise­tagare skulle kunna få lite större frihet än som anställd.

Carin Svensson har redan flera idéer om vad hon skulle vilja göra om hon tog över ett eget apotek.

– Jag skulle vilja satsa på att förbättra läkemedelsanvändningen, så att människor inte far illa när de tar olika läkemedel som inte passar ihop. Där finns det mycket kvar att göra.

Den förestående omregleringen av den svenska apoteksmarknaden har också fått Apoteket att börja leta nya möjligheter för att sälja sina tjänster utanför Sverige.

Apotekets första exportsatsning är nu på gång, om än i liten skala. Apoteket ska hjälpa en apotekare i Hamburg med leverans av dosförpackade läkemedel till 2 000 patienter.

– Det finns ett intresse i Tyskland för våra tjänster. Om det här går bra kan vi välja att gå vidare, säger Eva Fernvall, varumärkesdirektör på Apoteket.

Vanlig konstruktion inom detaljhandeln

Franchising innebär att någon hyr ut sin affärsidé till någon annan. Franchise­givaren erbjuder ett komplett affärssystem – inklusive namn, utrustning och varor. Franchisetagaren får möjlighet att använda detta mot betalning.

Franchising finns bland annat inom detaljhandeln och bland hamburgerrestauranger. Franchise­tagaren är juridiskt och affärsmässigt fristående från franchisegivaren.

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev

Se fler branschtitlar från Bonnier News