Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Apoteket pressas av konkurrensen

Publicerad: 20 juli 2012, 09:33

Apoteket AB ser allt tydligare effekterna av konkurrensen på marknaden. Rörelseresultatet för första halvåret minskar med elva miljoner kronor jämfört med förra året.


Både omsättning och resultat minskar för Apoteket AB. ”För att möta konkurrensen behöver vi fortsätta vårt rationaliseringsarbete”, skriver Ann Carlsson, koncernchef och vd i en kommentar till delårsrapporten.

Även Apotekets marknadsandel har minskat något, enligt företagets egen mätning. Enligt delårsrapporten är marknadsandelen för öppenvårdsapotek, mätt som omsättning av receptförskrivna läkemedel, 33 procent att jämföra med 35 procent förra året.

Apoteket väljer nu att fokusera och förstärka sina befintliga apotek. Det ligger också i linje med Apoteket AB:s nya ägaranvisningar som bland annat anger att Apotekets marknadsandel ska vara under 36 procent. Socialdepartementet ska nu mäta marknadsandelen.

– Oaktat den mätningen som socialdepartementet gör, så måste vi själva se om vi presterar bättre eller sämre på marknaden. Och om vi ökar vår marknadsandel genom att inte nyetablera, så är det en godkänd ökning av marknadsdelar. Blir vi för bra så får vi inte nyetablera, det är konsekvensen av anvisningarna. Men vi kan ju inte vänta på att bli bättre för det. Vi är inte nöjda med vår utveckling, säger Jan Johansson, finansdirektör på Apoteket AB.

Som det ser ut just nu har Apoteket några apotek under uppförande som man inte kan öppna i avvaktan på Socialdepartementets mätning av marknadsandelen.

CHARLOTTA KJELLBERG

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev