Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Apoteket säger ja till nikotinläkemedel i vanliga affärer

Publicerad: 27 juni 2006, 09:50

Apoteket AB har inget emot att andra aktörer säljer receptfria nikotinläkemedel. Men då vill bolaget själv bestämma över sitt sortiment.


I dag är det endast Apoteket AB som har tillstånd att sälja receptfria nikotinläkemedel, som till exempel nikotintuggummi. Men socialdepartementet håller på att utreda huruvida försäljning av nikotinläkemedel i annan handel ska tillåtas.

I måndags gick remisstiden ut, och organisationen Svensk Dagligvaruhandel säger inte oväntat ja till en sådan försäljning. Inte heller Apoteket AB säger nej, men vill då att villkoren för den egna försäljningen ändras.

I dag har Apoteket en så kallad tillhandahållandeskyldighet, som innebär att Apoteket måste sälja alla godkända nikotinläkemedel som leverantörerna erbjuder. Om försäljningsmonopolet ändras vill Apoteket ha friheten att själva få välja sortiment efter kundernas efterfrågan.   Socialdepartementet föreslår i sin utredning att de nya reglerna ska gälla från den 1 april 2007.

Försäljningen av nikotinläkemdel har gått kraftigt uppåt sedan rökförbudet på krogen infördes förra sommaren. Enligt statistik från Apoteket AB var ökningen 6,5 procent i maj 2006 jämfört med samma period förra året.

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev