Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Apoteket skickade olagliga uppgifter

Publicerad: 19 september 2007, 14:25

Apoteket AB bröt mot recept­registerlagen i sitt samarbete med läkemedelsdistributören Medco.
– Det är bedrövligt att de inte följer lagen, säger Cecilia Bernsten, ordförande i Farmacevtförbundet.


När Apoteket AB:s samarbete med det amerikanska företaget Medco blev känt, se Dagens Medicin nr 15/07, blev kritiken från Sveriges farmacevtförbund genast stark. Tillsammans med Läkarförbundet krävde Farmacevtförbundet att Datainspektionen skulle granska om kontakterna mellan Medco och Apoteket varit i överensstämmelse med receptregisterlagen.

Bakgrunden var att Apoteket skickat 10 000 svenska patienters receptuppgifter till Medco för att undersöka om Medcos IT-system kan hitta fel i läkemedelsförskrivningen.

Personnummer fanns kvar
Nu konstaterar Datainspektionen i en preliminär bedömning att Apoteket bröt mot receptregisterlagen på två punkter.

- För att hitta de 10 000 patienterna i receptregistret använde sig Apoteket av personnummer, vilket inte är tillåtet, säger Suzanne Carlsson Isberg, avdelningsdirektör vid Datainspektionen.

När de 10 000 patienterna hade plockats fram lades de i en temporär tabell och tilldelades så kallade löpnummer, vilka skulle ersätta personnumren och avidentifiera patienterna.

Men problemet, enligt Suzanne Carlsson Isberg, är att både personnummer och löpnummer fanns tillgängliga samtidigt under en period. Även efter att hela personnumret hade tagits bort anser Datainspektionen att det går att identifiera enskilda patienter. Detta har enligt inspektionen medfört att uppgifter om svenska patienter överförts till USA.

– Vår bedömning är att man utifrån de uppgifter som finns om exempelvis födelsetid, kön, tidpunkt och läkemedelsnamn i kombination med receptregistret och läkemedelsförteckningar skulle kunna identifiera enskilda personer, säger Suzanne Carlsson Isberg.

Farmacevtförbundet är kritiskt
På Apoteket AB kan man inte förklara varför bolaget gjort sig skyldigt till brott mot receptregisterlagen.

- Det var en engångsföreteelse och vi tar nu till oss Datainspektionens synpunkter, säger Marianne Hjertstrand, t f presschef på Apoteket.

Cecilia Bernsten, ordförande för Farmacevtförbundet, anser att det är uppseendeväckande att Apoteket brutit mot receptregisterlagen i sina kontakter med Medco. Detta då Apoteket, enligt henne, har stor vana att hantera känsliga registeruppgifter.

– Varför Apoteket gör så här får vi inte veta, eftersom ingen där berättar något. Därför är det viktigt att det nu blivit klargjort att Apoteket gjort fel, säger Cecilia Bernsten.

Datainspektionen kräver att Apoteket AB senast den 27 september ska svara på bland annat vilka åtgärder man nu planerar för att i framtiden följa receptregisterlagen. Myndigheten vill också veta vad Apoteket tänker göra för att uppgifterna från de 10 000 patienterna inte ska gå att identifiera.

USA-kontakter fick kritik

Det var i april som Apoteket AB, bland annat efter avslöjanden i Dagens Medicin, medgav kontakter med det amerikanska storföretaget Medco. Dokument som läckte ut från Apotekets styrelse tolkades av många som att samarbetet gick ut på att Apoteket ville bygga upp en så kallad receptfabrik, en central för hantering och datakörning av miljontals recept. En sådan receptfabrik skulle enligt tänkbara framtida konkurrenter och läkemedelsindustrin kunna vara ett försök att motverka konkurrens när Apotekets monopol hävs.

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev

Se fler branschtitlar från Bonnier News