Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Apoteket som aldrig stänger

Publicerad: 15 december 2011, 08:00

Receptarien Ellinor Bragman pustar ut efter nattpasset.

Foto: Joel Marklund/Bildbyrån

På Apoteket C W Scheele i Stockholm är det alltid öppet. Receptarien Ellinor Bragman är van att hålla ställningarna på natten.


Som nav i Stockholm ligger Centralstationen där tåg från hela landet passerar. I området rör sig människor 24 timmar om dygnet. Ett stenkast från stationen finns det enda apoteket i Sverige som aldrig stänger, C W Scheele på Klarabergsviadukten.

Ellinor Bragman har jobbat natt och tar en kopp kaffe i personalrummet för att orka tala med Dagens Apotek klockan sju på måndagsmorgonen. Vasagatan som tecknar sig från fönstret är ännu mörk. Bland nattkunderna finns alla möjliga personer, berättar hon.

– Där finns föräldrarna som snabbt behöver läkemedel till sina sjuka barn, där finns nattarbetarna som passar på att handla efter jobbet och tidigt på morgonen kommer de första pendlarna.

Dörren är av säkerhetsskäl låst på natten. Ofta är det personer som behöver läkemedel akut som ringer på för att få komma in och handla, men bland nattkunderna finns också de som passar på att handla dagligvaror.

– Mitt i natten kom en man och skulle köpa Apoliva schampo, berättar Ellinor Bragman.

Mellan klockan fyra, då nattmänniskorna slutat handla, och fem, då de tidigaste pendlarna kommer till stan, infaller apotekets vargtimme. Då kan det finnas tid till annat än att expediera kunder.

Och det finns gott om annat att göra. C W Scheele är nämligen Sveriges nationella apotek, vilket bland annat innebär att apoteket lagerhåller ovanliga läkemedel för att kunna skicka ifall dessa behövs akut. Det innebär också att apoteket ska lagerhålla vaccin mot rabies och gula febern och olika motgifter mot till exempel ormgift.

Ibland kan det gå dramatiskt till. Barbro Forsberg, i dag läkemedelsansvarig och biträdande chef på apoteket, minns första gången hon arbetade natt. Det var i mitten av 1980-talet.

Vid midnatt fick hon en beställning från ett sjukhus som behövde ormserum. En man hade blivit biten av en giftorm. Barbro Forsberg expedierade motgiftet som transporterades till sjukhuset.

Men efter en stund ringde de från sjukhuset igen. Mannen mådde fortfarande dåligt och nu ville de ha mer serum. Då lagret var slut kontaktade Barbro Forsberg Statens bakteriologiska laboratorium. Där tyckte nattpersonalen att det var konstigt att mannen skulle ha så mycket serum.

Barbro Forsberg lyckades få tag i en expert på toxikologi på telefon trots att klockan nu var nära tre på natten. Experten kom fram till att mannen var allergisk mot äggkomponenten i motgiftet och att mer serum skulle förvärra situationen.

När morgonen närmade sig ringde de från sjukhuset igen. Nu ville de ha en annan injektionslösning.

– Då uppstod frågan om mannen tålde den, säger Barbro Forsberg och undrar hur det gick för patienten.

– Ofta är vi med om att handlägga dramatiska fall, men vi får sällan veta hur det går. Ibland ringer jag till sjukhusen för att få reda på vad som hände, säger hon.

När nattpersonalen ska ta ansvar som nationellt apotek och sköta skickningar av ovanliga läkemedel kan kunderna bli irriterade för att de får vänta. Men den övervägande känslan av nattarbete är ändå positiv, konstaterar Ellinor Bragman.

– Många är väldigt glada att vi har öppet så det är tacksamt att jobba natt, säger hon och tömmer kaffekoppen för att gå hem och ta igen den uteblivna sömnen.

SAMUEL LAGERCRANTZ

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev