Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Apoteket startar bolag med amerikanskt storföretag

Publicerad: 7 oktober 2007, 14:24

Apoteket AB har färdiga planer på att bilda ett bolag med det amerikanska företaget Medco. Det  hävdar Farmacevtförbundet som slår larm om konsekvenserna i ett brev till socialminister Göran Hägglund.


På tisdag står Apotekets samarbete med jätteföretaget Medco på nytt på dagordningen när Apotekets styrelse samlas för att fatta beslut om framtiden. Enligt uppgifter i interna dokument som i fredags sändes till socialminister Göran Hägglund kan styrelsen säga ja till ett samägt företag som ska göra automatiserade läkemedelsgenomgångar i Sverige. Syftet är också, enligt dokumenten, att lansera en så kallad receptfabrik för att sköta receptbelagd förskrivning på ett automatiserat sätt.

- Vi vill att socialministern ska stoppa den här affären. Den hotar hela idén om att utsätta apoteksmarknaden för konkurrens – och alliansen har trots allt gått till val på det, säger Cecilia Bernsten, ordförande i Farmacevtförbundet.

Hon är kritisk till Apotekets planer, som hon menar missgynnar fackförbundets egna medlemmar, och i förlängningen även allmänheten. Farhågorna gäller Apotekets utveckling mot att sköta läkemedelshanteringen med löpande-band-princip, med färre människor och mer automatisering i processen.

- Det är inte min dröm att kunderna får läkemedel på postorder eller utlämnade genom en lucka i en blå plastpåse utan att någon säger ett pip. Gamla sjuka människor med många läkemedel behöver prata med en farmaceut, säger Cecilia Bernsten, som understryker att hennes medlemmar ser sig som en förlängning av hälso- och sjukvården.

Om bolagsbildningen blir av har att Apoteket gått vidare med samarbetsplaner som redan tidigare väckt mycket stark kritik. I våras blev det känt att Apoteket inlett ett samarbete med Medco, något som företaget inledningsvis dementerade.

På ett styrelsemöte den 27 mars i år presenterades dock långtgående planer på att göra om Apoteket till ett så kallat PBM-företag. Medco, som är ett sådant företag, är ett amerikanskt storbolag som förra året omsatte nära 300 miljarder kronor.

PBM står för Pharmacy Benefit Manager och är en helhetslösning för försäljning och inköp av läkemedel. Uppgifter som Dagens Medicin kunde publicera visade Apotekets vision för framtiden. Apoteket skulle köpa in läkemedel från industrin, paketera om och skeppa vidare till egna och konkurrenters apotek, sjukhusen eller direkt hem till kunden. Ett sådant koncept skulle ge Apoteket en närmast ohotad ställning på marknaden. Apoteket ville också utveckla datoriserade läkemedelsgenomgångar enligt ett särskilt system, kallat DUR. Att köpa DUR-systemet - Drug utilisation review, som det kallas – uppgavs då vara en investering på 150 miljoner kronor.

Datasystemet kan bland annat ge apotekspersonalen indikationer på när patientens nya läkemedel fungerar dåligt med dem patienten redan har.

Enligt Farmacevtförbundet avslöjar nu andra interna dokument att Apoteket vill skapa ett eget bolag tillsammans med den amerikanska jätten. Medco skulle få majoritet med 51 procent i det svenska aktiebolaget NewCo, och Apoteket skulle äga 49 procent av aktierna. Apoteket skulle lägga in 28 miljoner kronor i bolaget.

Inledningsvis skulle bolaget anpassa de automatiserade läkemedelsgenomgångarna till den svenska marknaden. Dagens Medicin har tidigare avslöjat att Apoteket skickat över patientuppgifter om 10 000 svenskar till Medco för att testa systemet och avgöra om det kunde hitta fel i läkemedelsförskrivningen. Enligt en preliminär bedömning från Datainspektionen bröt hanteringen av uppgifterna mot receptregisterlagen.  

Frågan om Apotekets samarbete med det amerikanska bolaget har en stor politisk sprängkraft. Kritikerna menar att Apoteket utnyttjar sin monopolställning för att stärka sin position inför den väntade avmonopoliseringen den 1 januari 2009.

Svenska farmacevtförbundets ordförande, Cecilia Bernsten, skickade i fredags ett brev till socialminister Göran Hägglund. Där begär hon ett möte med ministern om Apotekets bolagsbildande med Medco, och förser honom med företagshemliga dokument.

- Jag vet inte hur mycket ministern vet om planerna. Vi har försökt träffa honom förut, men han har inte varit öppen för dialog. Men nu valde vi att göra så här för att alla ska ha samma bakgrundsinformation, säger Cecilia Bernsten.

Ni har fått informationen i egenskap av facklig motpart. Hur tror du att detta påverkar förtroendet mellan er och arbetsgivaren Apoteket?

-Vi tycker att det är rimligt att vända sig till ägaren med den här informationen. Vi är rätt så trötta på att aldrig få säga något om det som i allra högsta grad påverkar våra medlemmar och svenska folket, säger Cecilia Bernsten.

Apotekets vd Stefan Carlsson ville tidigt på söndagkvällen varken bekräfta eller dementera innehållet i planerna. Han ville inte lämna några kommentarer om företagets framtidsplaner förrän efter tisdagens styrelsemöte. Men tre timmar senare säger Apotekets presschef Elisabet Linge att förslaget som Farmacevtförbundets kritik bygger på är gammalt och att det sedan i augusti har utvecklats. Hur det utvecklats och vilka delar som inte längre stämmer vill hon dock inte uppge.

Huruvida socialminister Göran Hägglund känt till planerna är inte känt. Genom sin pressekreterare hälsar han att han inte läst brevet från Farmacevtförbundet, och inte tänker lämna några kommentarer förrän dess.

Statssekreterare Dan Ericsson, som ansvarar för apoteksfrågorna, vill inte heller lämna några kommentarer.    Läs dokumentationen om de hemliga planerna här

Relaterat material

Apoteket skickade olagliga uppgifter

Apoteket-vd förnekar planer

Apoteket ville hindra konkurrens

Statssekreterare var med när Apoteket mötte Medco

Hemliga dokument visar att Apoteket AB döljer sanningen

Facket och industrin i gemensam protest mot Apoteket

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev