Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Apoteket tjänar på chockhöjning

Publicerad: 26 februari 2009, 07:37

Apoteket AB tjänar mest när priserna på generiska läkemedel chockhöjs.


När Apoteket köper in ett generiskt läkemedel för ett lågt pris och sedan säljer det för ett högre, tillfaller mellanskillnaden Apoteket och inte företaget. Orsaken är att läkemedlet ägs av Apoteket så snart det köpts in.

Trots bristen på direkta ekonomiska motiv väljer alltså generikaföretagen ofta att höja sina priser kraftigt.
Enligt de personer som Dagens Medicin talat med finns det flera skäl till detta. En förklaring är att företaget har slut på det aktuella läkemedlet och signalerar detta genom att höja priset.

– Men det är också ett sätt att hålla priset uppe så att marknaden inte dör totalt. Om man bara sänker och sänker så kommer ett antal företag att lämna marknaden för att lönsamheten blir för dålig, säger Anders Jungbeck, styrelseledamot i Föreningen för generiska läkemedel.

Höjer företagen priset för att tjäna mer pengar?
– Det tror jag inte. Konkurrensen är så mördande att knappast någon skulle våga göra det systematiskt.

Hur tycker du att apoteken klarar att byta till billigaste generika?
– Det är så här det blir när andra värderingar än pris, som leveranssäkerhet, får slå igenom. I förlängningen är det skattebetalarna som får stå för kostnaden. Man skulle spara ytterligare ett antal miljoner till om detta fungerat bättre, men reformen har ändå medfört besparingar på flera miljarder, säger Anders Jungbeck.    Vården mister miljoner när läkemedel inte byts ut

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev