Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Måndag18.01.2021

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Nyheter

Apoteket: Utred fullmaktsordning för läkemedelslista

Publicerad: 4 Maj 2017, 09:28

Inte bara läkare utan också till exempel medicinskt ansvarig sjuksköterska borde få besluta att en patient ska få dosläkemedel, anser Apoteket.

Foto: Svensk dos

Apoteket AB anser att fullmaktsordning för information i läkemedelslistan bör utredas närmare. Det skriver bolaget i sitt remissvar om regeringens förslag till nationell läkemedelslista.


Ämnen i artikeln:

Apoteket AB

Fullmaktsordningen som regeringen föreslår tar inte hänsyn till att främst personal på särskilda boenden på uppdrag av patienten kan behöva ta del av information i den nationella läkemedelslistan – därför bör fullmaktsordningen utredas närmare, skriver Apoteket.

Informationsflödet och kopplingen mellan ordination, expedition och förskrivning behöver förtydligas anser apotekskedjan. Vidare påpekar bolaget att inte bara läkare utan också till exempel dosaktör eller medicinskt ansvarig sjuksköterska ska få besluta att en patient ska få dosdispenserade läkemedel.

Apoteket nämner också att apoteken behöver större vägledning hur de ska förhålla sig till information om barn i nationella läkemedelslistan i förhållanden till deras vårdnadshavare. Uppgifter om att inte lämna ut läkemedel till viss person borde inkluderas i nationella läkemedelslistan. Den saken bör utredas skriver Apoteket.

Liksom flera andra remissinstanser anser apoteksbolaget att kostnaderna för den nationella läkemedelslistan ska fördelas utifrån den nytta som aktörer har av den.

Relaterat material

Arbetet med en nationell läkemedelslista tar fart

BOEL HALLDÉN

Ämnen i artikeln:

Apoteket AB

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev