Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Apotekets marginaler överträffar målet

Publicerad: 21 april 2017, 08:46

Ann Carlsson, vd Apoteket.

Foto: Johan Töpel/Apoteket AB

Apoteket AB:s nettoomsättning landade på 5 161 miljoner kronor under årets första kvartal, vilket är en ökning med 4,5 procent jämfört med motsvarade period i fjol.


Ämnen i artikeln:

Apoteket AB

Rörelseresultatet ökade till 200 miljoner kronor, från 128 miljoner kronor det första kvartalet 2016. Det framgår av Apotekets delårsrapport som kom i dag.

Apotekets rörelsemarginal förbättrades till 3,9 procent under första kvartalet, från 2,6 procent motsvarande period 2016. Kvartalet rörelsemarginal överträffar Apotekets långsiktiga mål på 3 procent, skriver bolaget i delårsrapporten.

– Jag är mycket nöjd med det starka resultatet under första kvartalet. Det ger oss en bra start på året. Vi fortsätter förbättra tillgången till läkemedel genom fler apotek och nya digitala tjänster, säger Apotekets vd Ann Carlsson i en kommentar till rapporten.

Försäljningsökningen förklaras främst med ökad försäljning av receptförskrivna läkemedel i distanskanalerna, det vill säga e-handel och telefoni. Försäljningen i butikskedjan är på samma nivå som föregående år, skriver bolaget i rapporten.

Ann Carlsson nämner i rapportens vd-ord att en fortsatt god kostnadskontroll bidrog till en positiv resultatutveckling. Försäljningen ökade på såväl vård- och företagsmarknaden som konsumentmarknaden, där e-handeln hade den bästa utvecklingen.

Apotekets försäljning till konsumentmarknaden ökade till 3 503 miljoner kronor under kvartalet, från 3 422 miljoner kronor motsvarande period förra året. Försäljningen till vård- och företagsmarknaden ökade till 1 658 miljoner kronor, från 1 519 miljoner kronor motsvarande period i fjol.

”Allt fler kunder e-handlar läkemedel direkt i Apotekets app. Vi vidareutvecklar nu servicen med flera nya funktioner för att förenkla för våra kunder”, skriver Ann Carlsson, och nämner i det sammanhanget påminnelsetjänst för den som använder läkemedel regelbundet och chattmöjligheter med farmaceuter för kunderna.

Vid kvartalets slut hade statliga Apoteket AB 388 apotek. Medelantalet anställda har minskat något till 3 151, från 3 214 anställda första kvartalet 2016. Under det första kvartalet har Apoteket genomfört sex större ombyggnationer av apotek och öppnat ett nytt apotek i Uppsala.

Ämnen i artikeln:

Apoteket AB

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev