Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Apotekets produktionsbolag vill inte gynna moderbolaget

Publicerad: 24 juni 2009, 06:45

Apotekets dotterbolag APL kommer att leverera sina extemporeläkemedel till alla nya apoteksaktörer. Moderbolaget ska inte få några fördelar under apoteksreformens inledningsfas, försäkrar företaget.


Som Dagens Apotek tidigare rapporterat kommer Apoteket Produktion och Laboratorier AB, APL, att avskiljas från Apoteket AB med anledning av omregleringen av apoteksmarknaden. Det sker dock tidigast under nästa år.

Därmed kvarstår företaget, som bland annat tillverkar så kallade extemporeläkemedel som inte tillhandahålls av läkemedelsindustrin, som ett dotterbolag till Apoteket AB under en övergångsperiod.

Alla apotek på den nya marknaden kommer att ha en skyldighet att tillhandahålla alla förskrivna läkemedel, det vill säga både registrerade läkemedel och de extemporeläkemedel som APL tillverkar i dag.

APL har nu inlett en dialog med de förväntade nya apoteksaktörerna.

– Vi kommer att erbjuda samma affärsmässiga avtal med nya aktörer som vi har med Apoteket AB. Trots att vi ägs av Apoteket kommer vi att agera likvärdigt mot alla aktörer, säger  Michael Brobjer, chef för marknad och affärsutveckling på APL.

– En huvudanledning att behålla APL i Apotekets ägo under en period är att undvika att viktiga läkemedel inte blir tillgängliga på den nya marknaden, säger Michael Brobjer.

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev