Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Apotekets samarbete blir ministerfråga

Publicerad: 9 oktober 2007, 13:28

Det blir socialminister Göran Hägglund som får avgöra om Apoteket får starta ett bolag tillsammans med det amerikanska företaget Medco.


Apoteket AB:s styrelse beslutade i dag, tisdag, att ge vd Stefan Carlsson och styrelseordförande Per Båtelson i uppdrag att vända sig till ägaren, staten, för att få ett slutgiltigt godkännande innan Apoteket går vidare med planerna på att bilda ett bolag tillsammans med Medco. Per Båtelson ser inget konstigt i att styrelsen nu bollar den heta frågan om samarbetet vidare till ministern.

– Det är inte ovanligt att man inför ett sådant här beslut stämmer av med ägaren, säger Per Båtelson.

Dagens Medicins nätupplaga har sedan i söndags kväll i ett flertal artiklar rapporterat om kritiken mot att Apoteket och Medco ska starta ett gemensamt bolag. Bland annat Farmacevtförbundet och Konkurrensverket har uttryckt stark oro för konsekvenserna av en bolagsbildning mellan Medco och Apoteket. Båda anser att Apoteket genom bolaget kan skaffa sig en alltför stark position på den avreglerade apoteksmarknaden.

Farmacevtförbundet har dessutom påpekat att en ökad grad av automatisering vid läkemedelsexpedieringen ökar risken för att kunder inte får tillräcklig information om sina läkemedel och därför tar dem på fel sätt.

Efter att Apotekets planer blev kända har dess ledning och Göran Hägglund fört samtal om statens syn på vad Apoteket bör göra inför avregleringen. Socialministern har då, enligt TT, betonat att Apoteket inte får äventyra den framtida avregleringen.

– Jag har påmint om vår utgångspunkt, och vad vi förväntar oss av bolaget för att vi ska nå det mål vi har, och att de inte ska använda tiden på ett sådant sätt att det försvårar en omreglering av marknaden, säger Göran Hägglund till TT.

Det bolag som Apoteket vill starta med Medco ska arbeta med ett IT-baserat receptgranskningssystem som bland annat ska slå larm om en person riskerar att få läkemedel som interagerar med varandra på ett ogynnsamt sätt.

Bolaget ska däremot inte arbeta med det som ibland benämns receptfabrik, men som i praktiken handlar om en mer automatiserad sammanplockning och packning av läkemedel.

Men även inom detta område fortsätter Apoteket sitt samarbete med Medco.

Relaterat material

Farmaciförbundet stödjer Apotekets planer

Apoteket startar bolag med amerikanskt storföretag

Läs Apotekets hemliga planer

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev