Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Apoteksägare drar sig tillbaka till läkaryrket

Publicerad: 19 oktober 2015, 12:06

Stig Henningsson avsade sig läkarlegitimationen och blev apotekägare. Nu vill han ha sitt leg tillbaka.


År 2009 gick läkaren Stig Henningsson i pension och avslutade då sin tjänst vid Läkemedelsverket där han hade arbetat i cirka 25 år, huvudsakligen med att handlägga kliniska läkemedelsprövningar. Ungefär samtidigt omreglerades apoteksmarknaden.

– Jag talade med några vänner, en sjuksköterska och en tandläkare, och vi bestämde oss för att köpa ett apotek inom Apoteksgruppen tillsammans, säger han till Dagens Medicin.

Apoteket de köpte ligger i Borrby på Österlen.

– Det var ett litet apotek som hade varit nedläggningshotat och vi ville se om vi kunde få fart på det.

Hur har det gått?

– Det har gått bra och varit väldigt roligt. Vi har haft bra personal som har skött det mesta på apoteket själva. Förut skötte jag den största delen av administrationen men nu gör min fru det. Kontaken med kunderna har också varit kul då de uppskattar apoteket mycket.

För ett år sedan lämnade de två andra delägarna företaget och i våras överlät Stig Henningsson sitt ägande till sin fru och sina döttrar. Nu har han ansökt om att få yrkeslegitimationen tillbaka. Ärendet ligger hos Hälso- och sjukvårdens ansvarsnämnd, HSAN.

Skälet till att Stig Henningsson 2010 begärde att få sin legitimation indragen är att förskrivare inte får äga apotek. Egentligen ville han behålla legitimationen.

– Jag begärde att min förskrivningsrätt skulle dras in men handläggaren på Socialstyrelsen sade att det inte gick så då ansökte jag i stället om att få legitimationen indragen. I januari fyller jag 72 och nu vill jag ha min läkarlegitimation tillbaka.

Arbetar du fortfarande något med apoteket?

– Jag hjälper till lite, min fru kallar mig för senior advisor. Jag hoppas att företaget ska finnas kvar inom familjen och försöker intressera mina döttrar för att bli farmaceuter.

Inte läkare som du själv?

– Nej, jag försöker att inte råda dem för mycket. Men eftersom vi har ett apotek tycker jag att det vore roligt om de blev farmaceuter, men de är mer intresserade av humaniora.

SAMUEL LAGERCRANTZ

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev