måndag5 juni

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Apoteksägare flyger mellan Skåne och fjällen

Publicerad: 21 juni 2016, 07:39

Bild 1/2  Foto: Apoteksgruppen

Civilekonomen Alissa Nilsson White har på sex år byggt upp en imponerande rörelse med fem apotek i Skåne och Jämtland. Själv bor hon i Stockholm.

Ämnen i artikeln:

Apoteksgruppen

Annika Carpman

annika.carpman@dagensmedicin.se


– Antingen flyger man upp eller så flyger man ned, säger hon till Dagens Apotek.

Resorna börjande sommaren 2010 då hon och hennes man PO Nilsson öppnade Apoteksgruppens apotek i Åre.

– Det gick bra och var fantastiskt roligt, och det fanns en stor affärslogik i att äga fler apotek i närheten av varandra så vi köpte i Järpen också 2011, säger Alissa Nilsson White.

I slutet av 2011 funderade de på ytterligare apotek. Paret gjorde då en analys av tillgängliga apotek och hittade två i Skåne – i Simrishamn och Brösarp – som de tyckte bra om.

– Min man är uppvuxen nära Österlen så vi har starka kopplingar dit. Vi bestämde oss för att köra på de två och sedan blev det ytterligare ett i Simrishamn som vi öppnade i förra veckan, säger Alissa Nilsson White.

Är det skillnad på att driva apotek i Jämtland och i Skåne?

– Åre är ganska speciellt i sig eftersom det är en turistort. Man säljer mycket egenvårdsvaror, det vill säga saker som folk har glömt hemma när de reser. I Åre är det också ganska många norska kunder som kommer över gränsen och handlar. Det är ett gränsapotek. Man har trevliga kunder som kan acceptera att det är långa köer under påsk och jul. Det är som att gå till Disneyland vissa tider, säger hon och fortsätter:

– I Jämtland har man mycket folk på apoteken när det är dåligt väder för ingen vill vara ute i backen. I Skåne är det tvärtom, när det är dåligt väder håller sig alla hemma och kommer till apoteken när vädret är fint.

Du bor i Stockholm. Är det aktuell att öppna apotek där?

Apoteken ska förmedla hälsa. De ska inte bara vara ställen man tänker på när man är sjuk. – Alissa Nilsson White

– Jag ska aldrig säga aldrig, men det finns redan många apotek i Stockholm. Nu har vi de vi har och tar en paus innan vi börjar titta vidare, säger hon.

Alissa Nilsson White är civilekonom, uppvuxen i USA och har en bakgrund inom fastighetsbranschen och retail. Hon vill att apoteksbesöket ska vara en upplevelse i hälsans förtecken.

– Apoteken ska förmedla hälsa. De ska inte bara vara ställen man tänker på när man är sjuk. När vi öppnade i Simrishamn i förra veckan var Friskis & Svettis på plats och körde ett gympapass utanför, säger hon.

Redan för fem år sedan föreslog hon att branschen borde börja med så kallade minuteclinics á la amerikanska CVS för enklare vårdtjänster. Det gäller att bredda såväl tjänsteutbudet som intäktskällorna, konstaterar Alissa Nilsson White.

– Det är så enkelt att gå till ett apotek för att få den servicen, speciellt i större städer med turister. Är du hemma går du till din vårdcentral. Men är du på besök i Stockholm från Göteborg är det naturligt att gå in på apotek för att få hjälp, säger hon.

I dag har hon ungefär 25 anställda på de fem apoteken, timpersonal inräknat. Största utmaningen är att hitta farmaceuter.

– Det är den faktorn som gör att man har ont i magen nästan varje dag. Det är de som bestämmer om man har öppet eller inte. Har man inga farmaceuter, har man noll i omsättning, säger Alissa Nilsson White.

Hur hittar du farmaceuter på en liten ort som Åre?

– Vi försöker göra vad vi kan för att de ska känna att de är nöjda och kan påverka sin arbetssituation. Här kan du påverka din arbetsplats, det kan man inte göra på de stora kedjorna. Jag känner dem som arbetar på våra apotek väldigt väl och de kan komma med idéer både till oss och till apotekscheferna, säger Alissa Nilsson White.

Relaterat material

Apoteksgruppen har 175 apotek

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev