Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Apotekschef hyllar nyanlända – men sågar snabbspår

Publicerad: 31 augusti 2016, 09:52

Arbetsförmedlingen är bra att ha att göra med när nyanlända gör praktik på apotek, tycker apotekschefen Tobias Johansson.

Foto: Studio CA

Ett sätt att säkra upp bemanningen inför framtiden är att erbjuda nyanlända apotekare praktik. På apoteket Liljan i Ludvika finns två apotekare från Syrien som chefen bara har positiva saker att säga om.


Ämnen i artikeln:

Apoteket AB

Målet är att duon ska trivas så bra att de vill stanna kvar när de fått sin svenska legitimation. Det berättar apotekschef Tobias Johansson som för snart två år sedan kom till ett apotek med stora personalproblem.

– Det är klart att handledningen tar lite tid, men det är det värt. Man kan säga att vi utnyttjar dem lite som gratis arbetskraft samtidigt som de är glada att få lära sig hur apoteksväsendet fungerar här, säger han och fortsätter:

– I Mellanöstern är man nästan gud när man är apotekare. Jag har mött sådana, men de får tänka om eller söka sig någon annanstans. De får anamma den svenska apotekskulturen och de som gör det trivs jättebra, säger han.

Initialt handlar det om att lära ut datasystem, lagersystem och hur orderhantering fungerar. När praktikanterna lärt sig lite svenska kan de komma ut på butiksgolvet och se hur expeditionen går till.

– Att lägga lagerplats tar mycket tid med det it-system som vi har. Det kan en syrisk apotekare göra ganska snart. Det är klipska människor med god utbildning, det är bara legitimationen och svenskkunskaperna som saknas, säger Tobias Johansson.

Fast regeringens satsning på snabbspår för nyanlända ger han inte mycket för.

– Det existerar överhuvudtaget inte i verkligheten, säger Tobias Johansson.

Dagens Apotek har flera gånger rapporterat om långsamma handläggningstider hos Socialstyrelsen. Utlandsutbildade apotekare har i snitt fått vänta åtta månader på ett första beslut om svensk legitimation. Vi har också berättat att myndigheten håller på att se över hur vägen till legitimation för apotekare med utländsk utbildning ska se ut i framtiden, bland annat vad gäller praktikdelen.

Desto bättre fungerar samarbetet med Arbetsförmedlingen, tycker Tobias Johansson. Förutom att betala praktiken, hjälper den till att översätta betyg och skickar numera också in vissa papper till Socialstyrelsen.

– Arbetsförmedlingens ekonomiska stöd ska absolut inte negligeras på något sätt. Den ger också lite byråkratisk avlastning, säger Tobias Johansson.

Relaterat material

5 758  timmars väntan på legitimationsbeslut

Socialstyrelsen filar på legitimationsvägar

Svårt hitta praktikanter

Så vände Apoteket Liljan bemanningskris till succé

Annika Carpman

Reporter

annika.carpman@dagensmedicin.se

Ämnen i artikeln:

Apoteket AB

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev