Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Apoteksdagen 2011: Omreglering 2.0 - nästa steg för den nya apoteksmarknaden

Publicerad: 27 juni 2011, 06:38


Torsdagen den 27 oktober 2011

Drygt två år efter omregleringen finns det tecken på att apoteksmarknaden börjar nå ett stadium av större mognad. De nya aktörerna har börjat etablera sig, arbetsmarknaden är förändrad och resultaten av reformen kan sättas under lupp. Har kunderna fått en bättre tillgänglighet? Hur ser arbetssituationen för farmaceuter och apotekstekniker ut? Och hur kommer den framtida ägarbilden att se ut på marknaden?

Välkommen till Dagens Apoteks och Dagens Medicins Apoteksdag 2011, där också vinnaren av utmärkelsen Guldpillret 2011 presenteras.

Praktisk information

Datum: Torsdagen den 27 oktober kl 9.00-16.30. Registrering från kl 8.30.
Plats: Bonnier Conference Center, Torsgatan 21, Stockholm.
Deltagaravgift: 1 595 kronor + moms för prenumeranter på Dagens Medicin samt farmaceuter och apotekstekniker. Ordinarie pris: 1 995 kronor + moms. Dessa priser gäller endast för anställda på apotek och i sjukvården. Övriga: 3 595 kronor + moms.
Kontakt: Maja Florin, 08-566 241 06 eller e-post
Utställarinformation: Annika Östholm, 08-566 241 13 eller e-post

Preliminärt program:

8.30 Registrering och kaffe med smörgås.

9.00 Välkommen!

9.05 Förutsättningar för en fungerande apoteksmarknad
Nu vill regeringen klara ut ytterligare ett antal frågor som är viktiga i omregleringen av apoteksmarknaden. Sofia Wallström, som tidigare ansvarade för socialdepartementets arbete med omregleringen, ska utreda prissättning, tillgänglighet och andra förutsättningar för en fungerande apoteksmarknad.  
Talare: Sofia Wallström, länsråd, Länsstyrelsen i Västmanland.

9.30 Nådde regeringen sina mål med omregleringen?   
För regeringen var apoteksomregleringen en av förra mandatsperiodens största reformer. Nu får vi veta hur det har gått, ur socialdepartementets perspektiv. Har förväntningarna uppfyllts? Vilka överraskningar har dykt upp? Och vilka är vinnarna och förlorarna så här långt?

10.00 Apoteket AB – en nedbantad gigant
Omregleringen innebar stora förändringar för Apoteket AB. Vd Ann   Carlsson berättar om resan från monopolföretag till en stor aktör på en   konkurrensutsatt marknad. Hur påverkade denna stora förändring   företagskulturen och organisationen? Vad hade kunnat göras annorlunda?
Talare: Ann Carlsson, vd, Apoteket AB.

10.30 Bensträckare

10.45  Är det snart sista chansen för den som vill starta nytt?
Frågan är hur länge till det finns goda affärsmöjligheter för den som  vill etablera sig på den svenska apoteksmarknaden. Hur ser situationen  ut för enskilda entreprenörer och kopperativ å ena sidan och  och ide  stora apotekskedjor å den andra? Alliance Boots avvaktade länge innan  man inledde sin satsning i Sverige – men nu är planerna offensiva.
Talare: Dag Johannesson, konsult, Samhällsinsikt AB, och Lennart Axelsson, vice vd, Boots Farmacevtföretagarna.

11.15 Diskussion: Har omregleringen lett till en gyllene arbetsmarknad för farmaceuter?
Omregleringen av apoteksmarknaden innebar också en helt förändrad arbetsmarknad för farmaceuter och apotekstekniker. För den som ville arbeta på apotek fanns förr en enda arbetsgivare, nu är utbudet större – och konkurrensen om arbetskraft har därmed ökat. Vilka effekter får det för löner och villkor för de anställda och apoteksaktörernas möjlighet att få en lönsam verksamhet? Hur påverkas rekryteringen av att ersättningen till praktikanter tagits bort? Och kommer ”dyra” farmaceuter att ersättas med ”billigare” apotekstekniker?
Inledare: Thony Björk, ordförande Farmacevtförbundet. Övriga paneldeltagare: Celina Swing, studentombudsman, Svenska Farmacevtförbundet, och  Håkan Magnusson, affärschef, Ica Cura.

12.00 Lunch.

13.00 Riskkapitalisternas uttåg och apoteksmarknadens framtid
Inledningsvis har riskkapitalbolag  haft starka ägarintressen i flera av de nya apotekskedjorna. Men vad händer med ägarbilden när riskkapitalisterna, som har kort investeringshorisont, säljer av och avvecklar sig själva? Vilka är de stora apoteksägarna om fem–tio år?
Talare: Åke Hallman, konsult, Samhällsinsikt AB.

13.30 Detta kommer den nya läkemedelsstrategin att betyda i praktiken
Rätt läkemedelsanvändning till nytta för patient och samhälle. Det är visionen för förslaget till en ny läkemedelsstrategi, som regeringen presenterade för en tid sedan. Syftet är att åstadkomma en mer effektiv förskrivning och bättre läkemedelsanvändning. Hur kommer förslagen att påverka läkemedelsdistributionen och apoteksmarknaden?
Talare: Stefan Karlsson, gruppledare för läkemedel och apoteksfrågor, socialdepartementet.

14.00 Basfunktioner i hetluften
E-recept, register, statistik och databaser – Apotekens Service hanterar väsentliga basfunktioner för en fungerande apoteksmarknad och har haft en central roll för att omregleringen till en marknad med många apoteksaktörer ska fungera smidigt. Ylva Hambraeus Björling ger en lägesrapport.
Talare: Ylva Hambraeus Björling, vd, Apotekens Service AB

14.30 Kaffe med tillbehör.

15.00 Statens roll i vården - några utmaningar och tankar inför framtiden
Stefan Carlsson, tidigare vd för Apoteket AB, är mitt uppe i sin utredning om statens roll och styrning i vård- och omsorgssystemet. Utredningen tar ett helhetsgrepp om frågan, vilket bland annat innebär att myndighetsstrukturen kommer att ses över. Slutförslagen ska läggas fram 15 april 2012, men redan i det delbetänkande som kommer att presenteras 15 oktober 2011 presenterar han sin bild av läget och några av de utmaningar som staten kommer att behöva hantera. Här presenterar han sina tankar, med särskild tonvikt på de aspekter som kan vara intressanta för apoteken och läkemedelsbranschen.
Talare: Stefan Carlsson, särskild utredare, Statens vård- och omsorgsutredning.

15.30 Diskussion: Vilken roll ska staten ha på den framtida apoteksmarknaden?
På den omreglerade apoteksmarknaden kvarstår staten som en stor apoteksägare. Men är det rimligt att staten ska ha dubbla roller och å ena sidan är den som bestämmer villkoren, å andra sidan är stor ägare? Hur kan konkurrensen stärkas? Och bör statens ägande avvecklas?
Debattdeltagare: Lennart Axelsson, vice vd, Boots Farmacevtföretagarna, Dan Ericsson, senior advisor, Diplomat Communications, Lena Hallengren (S), vice ordförande, riksdagens socialutskott, Carina Jansson, ordförande, Svenska Farmaciförbundet, och Kenneth Johansson (C), ordförande, riksdagens socialutskott.

16.15  Vinnaren av Guldpillret 2011
Mottagaren av Guldpillret avslöjas och presenterar sitt bidrag. Guldpillret ska stimulera anställda i sjukvården, apotekssektorn och forskarvärlden att hitta recept för en bättre läkemedelsanvändning och färre läkemedelsskador. Bakom utmärkelsen står Läkemedelsförsäkringen och tidningarna Dagens Medicin och Dagens Apotek.

16.45    Avslutning.

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev

Se fler branschtitlar från Bonnier News