Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Apoteksföreningen slår ett slag för egenvården

Publicerad: 5 september 2016, 11:00

Apoteksföreningens Robert Svanström anser att egenvården en del av apoteken.

Irlands apotek bidrar till vaccinationsprogrammen och Portugal har infört läkemedel som bara får säljas efter rådgivning av apotekspersonal.


Ämnen i artikeln:

Sveriges Apoteksförening

Sveriges Apoteksföreningens chefsfarmaceut Robert Svanström tänker slå ett slag för egenvården på apoteksmässan som inleds på torsdag.

– Jag kommer ge exempel från olika länder där man ökat egenvården och tillgången till receptfria läkemedel med bibehållen säkerhet och rådgivning, säger han.

På Irland bidrar exempelvis apoteken till att vaccinera folk inom vaccinationsprogrammen.

– Det man har sett är att när apoteken genomför vaccinationer ökar tillgängligheten och vaccinationsgraden i befolkningen. Det är ibland enklare att komma till ett apotek än till en vårdcentral som inte finns på så många ställen, och har begränsade öppettider.

I Portugal finns sedan drygt ett år ett sortiment av läkemedel som bara får säljas på apotek efter rådgivning från en apoteksanställd.

– Det ligger nära det förslag som vi har fört fram i olika omgångar, där ett segment av läkemedel bara får säljas efter rådgivning av farmaceut. Man kan tänka sig läkemedel som nyligen gått från receptbelagt till receptfritt, eller vissa läkemedel som i dag säljs fritt i egenvården men kanske borde vara bakom disk och efter rådgivning.

Vad är ditt budskap under mässan?

– Att egenvård är ett väldigt viktigt område. Det hjälper patienter att vidta egna åtgärder, frigör resurser i vården och gör samhällskostnaderna lägre. Det är lite märkligt att mässan heter ”Apotek och egenvård”. I min värld är egenvården en del av apoteken.

Hur platsar hudkrämer och hälsokost i detta?

– Det tycker jag också är egenvård. Vanlig mjukgörande fenuril är exempelvis jätteviktigt för de som har eksem och står på kortison.

Relaterat material

De vill få loss farmaceutiska tjänster från finansieringsfrågan

ISABELLE BECKMAN

Ämnen i artikeln:

Sveriges Apoteksförening

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev