Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Apoteksföretag får inte prisförhandla om generika

Publicerad: 9 december 2008, 13:42

Apoteksföretag får inte prisförhandla om generika

Regeringen behåller prissättningen för generika ungefär som i dag – till apotekskedjornas förtret. Det framgår av den lagrådsremiss med regler för den nya apoteksmarknaden som regeringen lämnar till lagrådet i dag, tisdag.


I ett utkast som presenterades för några intressenter för några veckor sedan, föreslog regeringen en kompromisslösning i den kontroversiella frågan om prissättningen av läkemedel på den framtida apoteksmarknaden, se Dagens Medicin nr 48/08.

I det förslag som man lägger fram för lagrådet i dag, tisdag, kvarstår detta förslag till prismodell.

Den innebär att apoteksföretagen på den nya marknaden tillåts att förhandla direkt med tillverkarna när det gäller originalläkemedel, men inte för generika.

Detta antas innebära att det i första hand blir meningsfulla förhandlingar när det gäller parallellimporterade originalläkemedel, eftersom det där finns flera säljare som kan ställas mot varandra.

Kritiker varnar dock för att de internationella apotekskedjorna skulle kunna importera originalläkemedel själva, se Dagens Medicin nr 48/08. Detta skulle göra det svårt för de företag som i dag bedriver parallellimport, menar kritikerna, och de samhällsbesparingar som parallellimporten ger upphov till skulle minska eller försvinna.

Men även apotekskedjorna är kritiska, eftersom prisförslaget i deras perspektiv är mindre gynnsamt än utredarens. Jo Langmoen är koncernchef för Tamro, en av de internationella aktörer som tidigare aviserat intresse för den svenska marknaden.

- Vi är mycket bekymrade för att den här prismodellen gör att det inte går att starta apoteksverksamhet i Sverige, då den inte möjliggör att täcka ökade driftkostnader med motsvarande intäkter, sa han till Dagens Medicin när regeringens förslag till prismodell blev känt för några veckor sedan.

Som Dagens Medicins nätupplaga kunde rapportera i går, måndag, kommer 200 av dagens drygt 900 apotek att säljas till egenföretagare, se artikel länkad här intill.

Läs mer om regeringens förslag till ny apoteksmarknad i morgondagens utgåva av Dagens Medicin.

Relaterat material

Statligt bolag säljer apotek

Regelförslag om ägande kan tvinga bort apotekskedja

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev