Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Apoteksföretag samlas i ny arbetsgivarförening

Publicerad: 14 augusti 2009, 10:25

I höst ska nätverket Svensk apoteksförening ombildas till en branschförening inom Almega. Den nya föreningen blir arbetsgivarnas företrädare på den nya apoteksmarknaden.


I nätverket Svensk Apoteksförening ingår förutom Apoteket AB de förväntade apoteksaktörerna Celesio, Tamro, Kronans Droghandel och Universitetsapoteket samt några ytterligare aktörer som ännu inte offentliggjort sina ambitioner på apoteksområdet.

Under hösten är tanken att föreningen ska bildas formellt. Då kommer den att ersätta Almegas nuvarande branschsektion för apotek, som i dag har Apoteket AB som enda medlem.

– Bakgrunden till föreningen var att några tänkbara aktörer insåg behovet av att påverka utfallet av apotekspropositionen via en samlad röst från branschen. Den  nya prismodellen var den fråga som under det senaste året har varit allra högst upp på agendan. Nätverket utgjorde en motpart till läkemedelsindustrin, som under en period inte verkade särskilt intresserade av omregleringen, berättar Ulf Lindberg, näringspolitisk chef på Almega.

– Våra företag kanske inte har fick full utdelning, men diskussionerna med departementet har absolut satt spår i propositionen. Vi har bland annat träffat socialminister Göran Hägglund flera gånger, säger Ulf Lindberg.

Förutom arbetsgivarfrågorna kommer föreningen bland annat att dryfta gemensamma branschfrågor och ägna sig åt opinionsbildning.

– Arbetsgivarfrågorna är kittet eller grunden som vi sedan bygger på med branschfrågorna. Ambitionsnivån sätts av företagen när föreningen bildas. En gissning är att den blir ganska hög, säger Ulf Lindberg.

Statligt ägda Apoteket AB ingår i den blivande föreningen, och har på möten på senare tid företrätts av vd:n Stefan Carlsson. Andra medlemmar menar att Apoteket får en för stark ställning på den nya marknaden.

Har det blivit konflikter inom nätverket?

– Nej, kritiken har vänts mer mot ägaren än mot Apoteket AB. Vi har god vana av liknande situationer från andra branschföreningar där statliga bolag ingår. Det brukar sällan bli trassel. Apoteket AB har dessutom bejakat omregleringen, säger Ulf Lindberg.

Svensk apoteksförening under bildande, som nätverket kallar sig i nuläget, har även haft kontakt med småföretagarlösningen Apoteksgruppens huvudman, Apoteket Omstrukturering AB, OAB. Dessutom hoppas föreningen kunna fånga upp mindre fristående apoteksentreprenörer.

– Vi hoppas att vi kommer att vara intressanta även för mindre aktörer. I många andra branscher har vi en mix av stora och små aktörer och det brukar vara fruktbart för alla parter, säger Ulf Lindberg.

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev