Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Apoteksförslag från EU avfärdas som extremt

Publicerad: 30 mars 2005, 13:09

Just när EG-domstolen samlar sig till ett beslut om det svenska apoteksmonopolets framtid går statssekreterare Mikael Sjöberg (s) på socialdepartementet till kraftig attack mot EG-domstolens generaladvokat för hans "extrema hållning".


EG-domstolens generaladvokat Philippe Légers hävdade i maj 2004 att det svenska apoteksmonopolet strider mot EU:s regelverk om fri konkurrens.

Generaladvokatens uttalande är en rekommendation till EG-domstolen - en rekommendation som EG-domstolen ofta, men inte alltid, följer.

Men statssekreterare Mikael Sjöberg ser inte generaladvokatens utlåtande som en fingervisning om en kommande dom, utan avfärdar det helt.

- Bedömningen från regeringens sida är att vi kommer att få behålla monopolet.

Vad bygger ni den bedömningen på?  - Det är en rimlighetsbedömning av hur EG-fördraget ser ut, vad EG-domstolen tidigare har sagt om statliga monopol och att det inte har kommit något nytt in i den delen. Mot detta står generaladvokatens yttrande.

Det är väl inte helt oväsentligt?  - Jag tar inte så allvarligt på det. Man får väl ändå försiktigt säga att generaladvokaten intar en väldigt, väldigt extrem hållning. Om han hade varit mer balanserad och legat i en mittfåra hade det kunnat vara en tydligare indikator på vad EG-domstolen skulle fatta för beslut. Nu tar han ju i så han spricker. Och då finns det all anledning att tro att där hamnar inte domstolen.

Vad menar du med att generaladvokaten intar en extrem hållning?  - Man får inte glömma bort att det här är ett mål som från början handlar om en hälsokostbutik hade rätt att sälja nikotinersättningsmedel. Det förstoras i skrivningar från tingsrätten ner till EU. Och i generaladvokatens yttrande handlar det till slut om att vi inte skulle ha rätt till ett statligt monopol över huvud taget, säger Mikael Sjöberg.

- Och det är klart att med tanke på att detta förvandlats från att vara ett mål om ett konkret fall om en läkemedelsprodukt till att generaladvokaten är kritisk till hela monopolet får man väl säga är en rätt extrem ståndpunkt. Hade han däremot fört ett resonemang kring rimligheten av monopol på just nikotinersättningsmedel - ja, då hade hans yttrande kunnat ge vägledning om hur domstolen resonerar i just den frågan.

Mikael Sjöberg påpekar att detta är hans personliga uppfattning.

- Men regeringen bedömer att om man gör en sammantagen vägning av hur fördraget ser ut, hur svenska regeringen har argumenterat och vad som har hänt i omvärlden sedan Franzén-domen om Systembolaget kom är vår tro att vi får behålla apoteksmonopolet.

Beredskap på departementet  I det så kallade Franzén-målet gick EG-domstolen emot generaladvokatens yttrande och slog fast att Sverige kunde behålla sitt alkoholmonopol, under förutsättning att privata alkoholimportörer får sälja sina varor i Systembolagets butiker.

Om EG-domstolen ändå skulle tvinga Sverige att riva upp apoteksmonopolet finns det en beredskap för detta på socialdepartementet.

- Vi har väl inte direkt någon plan B, utan vi har jobbat med ett antal scenarier och givetvis är vi förberedda på att ganska snabbt agera den dag man vet domen. Men huvudscenariot är att det inte blir någon förändring.

Politiskt kontroversiell fråga  Beslutet från EG-domstolen väntades redan under slutet av förra året, men har fortfarande inte aviserats.   Frågan är mycket politiskt kontroversiell, eftersom en dom påverkar inte bara Sverige utan apotekssystemen i samtliga EU-länder.

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev