Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Apoteksfrågan närmar sig kokpunkten

Publicerad: 10 februari 2009, 08:12

ANALYS: Dramat om den nya apoteksmarknaden fortsätter – och nu har huvuden börjat rulla.


Ryktet säger att apotekspropositionen kommer att tas av regeringen redan denna vecka eller den därpå, för att sedan överlämnas till riksdagen. Men det är inte här dramatiken i skådespelet om den nya apoteksmarknaden ligger.

Ingen förväntar sig några större förändringar i det förslag som regeringen tidigare presenterat för lagrådet.

Utmärkande för den här frågan är i stället att det är så många av de avgörande delfrågorna – exempelvis handelsmarginalen och formerna för utförsäljningen av apotek – som avgörs vid sidan av den politiska arenan.

Den reella makten över reformen finns hos instanser som Tandvårds- och läkemedelsförmånsverket (TLV), de nybildade omstrukturerings- och servicebolagen samt hos Läkemedelsverket.

Den överskuggande frågan i nuläget är den om handelsmarginalen. TLV ska nu, enligt källor till Dagens Apotek, ha fått en ny deadline för sitt beräkningssystem för marginalen – den 23:e februari.

Att denna fundamentala fråga är olöst dryga fyra månader före startskottet för den nya marknaden är litet av ett underbetyg åt regeringen.

Sprängkraften och svårigheten i frågan om marginalen, eller närmare bestämt ekvationen för hur läkemedelspengarna ska delas upp mellan apoteken och tillverkarna, kan inte ha varit helt oväntad.

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev