söndag28 maj

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Apoteksgruppen känner sig fången

Publicerad: 17 oktober 2016, 05:45

Tony Jansson, apoteksägare och ordförande i Apoteksgruppens medlemsråd, har undertecknat brevet till regeringen. Foto: Fredrik Hjerling

Entreprenörerna inom Apoteksgruppen skickar ett nödrop till regeringen: Vi är gisslan!

Ämnen i artikeln:

ApoteksgruppenApoteket AB

Annika Carpman

annika.carpman@dagensmedicin.se


Så skriver Apoteksgruppens medlemsråd i ett brev till regeringen och syftar på att statliga Apoteket AB öppnar apotek nära Apoteksgruppens. Konkurrenssituationen blir konstig då staten även äger 1 procent i Apoteksgruppens apotek.

Det rapporterar nyhetsbrevet Apoteksmarknaden.

Som exempel nämns Gullmarsplan i Stockholm, där den statliga kedjan öppnar konceptet Apoteket Express i närheten av Apoteksgruppens apotek. Farhågan är att den helstatliga kedjan ska rikta in sig på storsäljare i egenvårdssortimentet, där apoteken har högst marginaler. Det innebär att endast dyra och olönsamma läkemedel blir kvar att sälja för Apoteksgruppens butik.

”Vi småföretagare upplever att vi sitter i en gisslansituation med nuvarande bolagskonstruktion/avtalssituation som vi inte kan påverka”, skriver Apoteksgruppen enligt nyhetsbrevet Apoteksmarknaden.

Medlemrådet ifrågasätter även den moraliska aspekten i att staten först säljer apotek genom Apoteksgruppen till småföretagare, som staten genom Apoteksgruppens servicebolag och dess avtalspaket kontrollerar, och sedan genom sitt ägande i Apoteket AB väljer att konkurrera med.

Tidigare fanns en begränsning efter omregleringen som gjorde Apoteket AB inte fick öppna nya apotek så länge marknadsandelen översteg 36 procent. Den regeln försvann 2014.

Relaterat material

Apoteket AB fritt att växa – slipper gränser

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev