Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Apotekskedja fimpar tobaksprodukter

Publicerad: 6 februari 2014, 14:02

Foto: Photos.com

Den amerikanska apotekskedjan CVS slutar sälja tobak. Beslutet hyllas av president Barack Obama, men fick företagets aktiekurs att falla.


Både apotekarföreningen och läkarföreningen i USA har uppmanat apotek att sluta sälja tobaksprodukter och i några delstater är apotek förbjudna att sälja cigaretter. Men de flesta apotek i landet säljer cigaretter och andra tobaksprodukter.

Nu har kedjan CVS Caremark Corps, som har över 7 600 apotek, beslutat att sluta sälja tobaksprodukter, rapporterar nyhetsbyrån Reuters. Det är den första stora nationella apotekskedjan som tar ett sådant beslut.

Kedjan räknar med att inledningsvis förlora två miljarder dollar, motsvarande cirka 13 miljarder svenska kronor, i årlig försäljning, men räknar med att ändringen får en positiv inverkan på företagets profil som hälsoaktör.

Beslutet att skippa tobaksförsäljningen har applåderats av USA:s president Barack Obama och det lyftes också fram i den medicinska tidskriften Jama i går, onsdag. Enligt en ledarartikel i tidskriften kommer beslutet nog inte att leda till att så många slutar att röka, men det framhålls att om fler butiker inom hälso- och apotekssektorn slutar att sälja tobaksprodukter kommer det att framstå som att den som säljer tobak sanktionerar  den mest ohälsosamma vana en person kan ha .

Den andra stora apotekskedjan i USA, Wahlgreen Co, kommer att fortsätta sälja cigaretter och Wahgreens aktie steg med 3,9 procent på börsen i går efter att CVS:s beslut blev känt. CVS:s aktiekurs sjönk däremot med 1 procent.

Enligt en undersökning som Jama hänvisar till vill endast 2 procent av farmaceuterna i USA att apotek ska sälja cigaretter och andra tobaksprodukter.

Den 1 oktober i år ska CVS helt ha upphört med att sälja tobaksprodukter.

SAMUEL LAGERCRANTZ

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev