Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

”Apoteksombud bör finnas kvar”

Publicerad: 3 december 2013, 15:39

Det finns stöd för utgångspunkten att apoteksombuden bör finnas kvar, enligt Läkemedelsverket som ser över frågan.


Läkemedelsverket har fått i uppdrag av regeringen att se över verksamheten med apoteksombud, som Apoteket AB sköter i dag. Målet är ”en konkurrensneutral ordning som bidrar till att säkerställa läkemedelsförsörjningen i hela landet”.

Under hösten har Läkemedelsverket bland annat skickat ut en enkät som drygt 40 aktörer har svarat på. Det rör sig om såväl apoteksföretag som dagligvaruhandel, sjukvård och intresseorganisationer.

”Enkätsvaren ger stöd för utgångspunkten att apoteksombud bör finnas kvar, med möjlighet för samtliga apoteksaktörer att etablera ombud under samma förutsättningar”, skriver Läkemedelsverket i en delrapport som nyligen lämnats till regeringen. Slutrapporten ska vara klar i april nästa år.

Läkemedelsverket ser nu över vilka förutsättningar som ska gälla efter den 30 juni 2015, då Apoteket AB inte längre har skyldighet att behålla de ombud som finns i dag.

Vid ett möte som myndigheten och företaget haft framkom det att 135 apoteksombud lades ned mellan 2009 och 2013, framför allt på grund av stängda livsmedelsbutiker. Det senaste året har dessutom ett hundratal affärer som tidigare varit ombud valt att sälja receptfria läkemedel i egen regi i stället. Därmed är de bara avhämtningsställen för förbeställda läkemedel från Apoteket AB.

Enligt delrapporten anser myndigheten att det borde gå att lösa tillgängligheten till läkemedel i glesbefolkade områden genom att företagen på marknaden erbjuder tjänsten ”på kostnadseffektiva sätt”.

För att detta ska fungera försöker Läkemedelsverket nu hitta sätt att förenkla verksamheten, utan att patientsäkerheten eller läkemedlens kvalitet riskeras. Förutom apoteksombud tittar man även på bland annat distanshandel och kommuner och landstings möjligheter att bidra.

LINA ÖSTERBERG

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev