Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

torsdag06.05.2021

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Nyheter

Apotekspersonal positiv till plockhjälp från robotarm

Publicerad: 26 maj 2010, 09:14

Apotekspersonal positiv till plockhjälp från robotarm

Plockrobotar uppskattas av personalen på de svenska apotek som testat dem. Snart kommer mindre och smidigare robotar än dagens.


Apoteket Elefanten i Stockholm och apoteket Vågen i Degerfors, båda inom Apoteket AB, har ingått i en studie där de ­under nästan två års tid har testat plockrobotar från Ergobe Pharma/­Robopharma.

På ­Vågen har man bestämt sig för att behålla roboten på lång sikt.

– Vi tycker verkligen om den. Det är smidigt att få varor fram till sig när man expedierar kunder. Det blir inte lika hattigt som när alla springer runt och drar i lådor, ­säger Katharina Bolmenäs som är apotekschef på Vågen.

Dagens robotar, berättar Göran Heinz på Ergobe Pharma/Robo­pharma, är gjorda för att innehålla i princip hela apotekens sortiment.

Andra generationens robotar som kommer nu ska i stället innehålla bara 30 procent av produkterna, men stå för 80 procent av de rörelser som görs i samband med framplockning.

En betydligt ­mindre och smidigare robot alltså.

– En fördel med roboten är att man kan placera den över ­eller ­under butiksytan i stället, där ­hyran vanligtvis är lägre, säger Katharina Bolmenäs.

– Vi har ännu inte anpassat ­resten av lokalen efter roboten, men det ska vi göra framöver. Det finns stora vinster att göra på att använda ytan som blir över till ­butiksyta i stället, fortsätter ­Katharina ­Bolmenäs.

Martha Henriksson, som är apoteks­tekniker på apoteket Elefanten i Stockholm och ansvarig för dess ­robot, är nöjd även hon.

– Den är fantastiskt bra och sparar mycket tid. Det går fort att plocka upp och i den vilket ger mer tid för kunderna, säger hon.

Göran Heinz på Ergobe Pharma/­Robopharma tror inte oväntat på robotens framtid.

– Det är inte på recept, utan på OTC och handelsvaror apoteken måste tjäna pengar när konkurrensen nu ökar. Då behövs både mer plats för varorna och mer tid för kunderna och det skapar apoteksrobotarna.

Förutom Ergobe Pharma/­Robopharma marknadsför, som Dagens Apotek rapporterat tidigare, även tyska Rowa och danska Apostore plockrobotar på den svenska marknaden.

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev