Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Apoteksrecept föreslås i Norge

Publicerad: 13 december 2011, 09:14

Norska Apotekforeningen tycker att vissa läkemedel ska få skrivas ut av farmaceuter. Tre av fyra norrmän gillar förslaget.


– Farmaceuterna som jobbar på apotek är utan tvekan kvalificerade att lämna ut en del receptbelagda läkemedel utan läkarrecept, säger fackdirektör Hilde Ariansen i Apotekforeningen i ett pressmeddelande.

Apotekforeningen, som är Norges branschorganisation för apoteksmarknaden, har låtit TNS Gallup utföra en undersökning i frågan. Den visar att 76 procent av de tillfrågade anser att farmaceuter på apotek har den kunskap som krävs för att så kallade apoteksrecept ska kunna införas.

Tanken är att förskrivningen på apotek ska utgå från ett protokoll, som myndigheterna fastslagit och som kunden och farmaceuten tillsammans går igenom.

Enligt Apotekforeningen borde apoteksrecept kunna utfärdas för till exempel p-piller och läkemedel mot ögoninfektion, influensa, vissa typer av allergier samt eksem, munsår, hemorrojder och nagelsvamp. Syftet är att göra vissa receptbelagda läkemedel som används mot okomplicerade krämpor mer lättillgängliga.

– Det finns ett stort behov av ett mer effektivt utnyttjande av resurserna i sjukvården. Detta är ett bidrag till att frigöra resurser för husläkarna, som redan är hårt pressade, säger Hilde Ariansen.

LINA ÖSTERBERG

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev