Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Apoteksstölderna ökar igen

Publicerad: 3 maj 2016, 07:16

Det vårades för tjuven under årets första kvartal. Antalet apoteksinbrott och stölder har ökat rejält i år efter en mindre nedgång 2015.


Det vårades för tjuven under årets första kvartal. Antalet apoteksinbrott och stölder har ökat rejält i år efter en mindre nedgång 2015.

Under fjolårets första tre månader anmäldes 77 inbrott och stölder i apotek och läkemedelsförråd, motsvarande en ökning med 40 procent jämfört med samma period 2015. Det visar statistik från Brottsförebyggande rådet, Brå.

I mars polisanmäldes 27 inbrott och stölder, vilket var 35 procent fler än ett år tidigare. Och de kriminella ser ut att ha hittat till apoteken även i april.

Vid en inventering i förra veckan upptäckte personalen på apoteket vid Stortorget i Ystad att det saknades varor i butiken till ett värde av över 5 000 kronor. Det var framför allt en stor mängd huvudvärkstabletter som hade försvunnit från hyllorna, uppger Ystads Allehanda. Samma vecka blev ett apotek i Helsingborg av med smink för 9 000 kronor under ordinarie öppettider, skriver Helsinborgs Dagblad.

Hur kan apoteken skydda sin själv och sina anställda mot rån och stölder? Dagens Apotek bad Svensk Handels säkerhetschef Per Geijer ge sina bästa råd.

Hans första – och viktigaste – tips är att lära känna sin tjuv. Då ingår det att veta vad det är för produkter som försvinner så att dessa kan placeras närmare kassalinjen. Då kan också övervakningskamerorna hamna på rätt ställen.

– Kameror är ofta ett bra verktyg, säger Per Geijer, till Dagens Apotek.

Det är också viktigt att apoteken vet hur de ska hantera sina mest råneftertraktade produkter, det vill säga narkotiska preparat.

– Där finns regelverk, men det är framför allt nattetid som de regelverken är väl fungerande då preparaten är riktigt väl inlåsta. På dagtid ska de ju också vara tillgängliga för försäljning och där måste man fundera på hur vi får den balansen att fungera, säger Per Geijer.

Det går ganska tydligt att se att det är ett visst klientel som rånar apotek med tanke på vilka produkter som själs, enligt säkerhetschefen

– Det är personer med någon typ av missbruksproblematik i huvudsak, eller folk som vill sälja till dem med en viss typ av missbruksproblematik. Då kan man också i samverkan med myndigheter och andra samhällsfunktioner komma åt problemet från det hållet: varför är det ett sådant stort sug efter narkotiska preparat på orten? Vad är det som gör det? säger Per Bejer och fortsätter:

– Det är en annan vinkling, där man inte bara tittar på apoteket utan även på vem det är som begår de här brotten.

Den 12 maj presenterar Brå preliminära brottssiffror från april.

Som Dagens Apotek tidigare rapporterat, minskade anmälningar om apoteksstölder och inbrott svagt under 2015.

Relaterat material

245 inbrott i apotek 2015

Krämer gör apotek mer intressant för kriminella

Annika Carpman

Reporter

annika.carpman@dagensmedicin.se

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev