Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Apotekstekniker blir fler

Publicerad: 26 januari 2011, 13:08

En ny utbildning till apotekstekniker har godkänts och startar i höst på sju platser i Sverige.


Myndigheten för yrkeshögskolan, YH, har godkänt en ny apoteksteknikerutbildning på tre terminer. Den ska se likadan ut över hela landet och startar i höst på sju orter.

Behovet av apotekstekniker väntas öka, när apoteksmarknaden växer efter omregleringen. Därför har fackförbundet Farmaciförbundet tillsammans med flera av apoteksföretagen väckt frågan om en samordnad utbildning.

Den nya utbildningen ger yrkeshögskoleexamen. För att komma in krävs att man minst har betyget godkänd i gymnasiekurserna Svenska B, Engelska A samt Naturkunskap A och B, eller motsvarande kunskaper. Tidigare fanns det flera olika typer av utbildningar till apotekstekniker.

Enligt en kursplan från Nackademin, som YH lämnar som ett exempel, ska en apotekstekniker efter utbildningen bland annat kunna ge råd om egenvård, friskvård och livsstilsfrågor samt ha en grundläggande kunskap om folkhälsa.

Dessutom ska apoteksteknikerna ha en översiktlig kunskap om läkemedel samt om grundläggande farmaceutiska begrepp och medicinsk terminologi. De ska också ha fått förståelse för vikten av ett säkert och effektivt arbetssätt vid recepthantering, enligt kursplanen.

Apoteksteknikerna ska även kunna förbereda recept efter avslutad utbildning.

Följande utbildningar till apotekstekniker har beviljats statsbidrag med start hösten 2011:

Linköping, Lernia AB
Malmö, Lernia AB
Sundsvall Lernia AB
Göteborg, Yrkeshögskolan i Göteborg
Stockholm, Frans Schartaus handelsinstitut
Solna, Nackademin
Härnösand, Härnösands kommun

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev

Se fler branschtitlar från Bonnier News