onsdag7 juni

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Apotekstjänst fortsätter leverera till Mellansverige

Publicerad: 30 mars 2017, 09:18

Apotekstjänst vann nyligen sju mellansvenska landstings gemensamma direktupphandling av dosläkemedel till öppenvården.

Ämnen i artikeln:

Apotekstjänst

Därmed får Apotekstjänst fortsätta att leverera dosläkemedel i Mellansverige efter den 1 april.

– Det har varit så många turer i avtalen om leverans av dosläkemedel. Vi har hittills bara haft ett riktigt avtal som löpte ut den sista mars i fjol. Det avtalet hade vi med Apotekstjänst. Därefter har vi bara haft direktupphandling eftersom våra tilldelningsbeslut har överprövats, så jag skulle nog säga att det är mer regel än undantag när det gäller dosupphandling för öppenvård, säger Karl-Johan Lindner, chef för läkemedelsenheten vid Region Västmanland.

Det första avtalet med Apotekstjänst trädde i kraft i oktober 2013. Den senaste upphandlingen vann Svensk Dos AB, men det tilldelningsbeslutet överklagades av Apotekstjänst till kammarrätten. Bolaget fick rätt i kammarrätten, men den domen beslutade landstingen att överklaga hos Högsta förvaltningsdomstolen, som avslog deras begäran om överprövning i juni.

– Därmed gällde kammarrättens dom och vi fick göra om upphandlingen. För att säkra tillgången av dosläkemedel under den nya upphandlingsprocessen var vi tvungna att göra en direktupphandling på tolv månader i väntan på att ett nytt upphandlat avtal träder i kraft, säger Thomas Lindkvist på läkemedelsavdelningen i Region Uppsala.

Varför vann Apotekstjänst direktupphandlingen, men inte den senaste upphandlingen?

– Bolaget pressade sina marginaler ännu mer i direktupphandlingen. Vi gick ut och frågade alla leverantörer som finns i dag på marknaden, det vill säga Apoteket AB, Svensk Dos och Apotekstjänst. Vi tog budet med lägst kostnad, säger Thomas Lindkvist.

Den gemensamma upphandlingen har gjorts av landstingen i Uppsala, Sörmland, Västmanland, Örebro, Värmland, Dalarna och Gävleborg.

BOEL HALLDÉN

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev