Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Apotekstjänst varnar för risker vid övergång

Publicerad: 27 oktober 2015, 14:09

Apoteket AB klarar inte att ta över dosleveranserna i Västra Götalandsregionen, enligt dosleverantören Apotekstjänst. Men regionen anser att Apotekstjänst är fel ute.


Dosleverantören Apotekstjänst AB står nu helt utan kunder sedan både landstingen i 7-klövern och Västra Götalandsregionen och Halland har valt andra leverantörer. Apotekstjänst har inte heller vunnit några av de överprövningar som man har begärt.

I ett mejl till Inspektionen för vård och omsorg, Ivo, varnar nu Tomas Hilmo, Apotekstjänsts vd, och Britt Lindberg, företagets chef för kvalitet och farmaci, för att Apoteket AB inte kommer att klara övergången. I mejlet citerar Tomas Hilmo och Britt Lindberg flera tidigare mejl som företaget skrivit till regionerna under hösten. I mailen står det bland annat:

”Har förstått att Apoteket AB ska genomföra ett högriskprojekt genom att samtidigt byta lokaler i Örebro, installera nya maskiner, anställa massor av ny personal, flytta från Umeå till Örebro, ta över er verksamhet samt trimma in sitt nya it-system.”

”Utifrån vår kunskap och erfarenhet är det en omöjlighet att redan i januari genomföra en patientsäker övergång.”

Apotekstjänst varnar också för att it-systemet Sol, nationellt sortiment- och leverantörsregister för dos, saknar funktionalitet för ett leverantörsbyte.

Apotekstjänst försöker i mejlkorrespondensen övertyga Västra Götalandsregionen och Region Halland att flytta fram leverantörsbytet så att Apotekstjänst ska fortsätta att leverera längre än fram till årsskiftet då övergången är tänkt att ske. Apotekstjänst skriver att det inte är en kontroversiell tolkning att det är en oförutsedd händelse att Sol inte är byggt för ett leverantörsbyte. Därför, framhåller Apotekstjänst, kan regionen förskjuta avtalsperioden med Apoteket AB utan att begå ett avtalsbrott.

”Kontroversiellt är det däremot om ni skjuter ännu mer på framflyttningsbeslutet och då speciellt utifrån att den nuvarande leverantören har påbörjat sin nedmontering av verksamheten”, skriver Apotekstjänst.

Rolf Färnlöf, som förvaltar avtalet för Västra Götalandsregionen, anser inte att övergången innebär en patientrisk och enligt honom är det inte aktuellt med en förlängning av avtalet med Apotekstjänst.

– Vi har redan förlängt avtalet för Apotekstjänst så att vi la övergången vid nyår i stället för under sommaren, säger han till Dagens Apotek.

Stämmer det att Sol saknar funktionalitet för leverantörsbyte?

– Det beror på hur man menar. Det är inte så lätt som vi trodde, men det är inget som inte går att lösa.

Gunnar Moa, avdelningschef på Ivo, säger till Dagens Apotek att myndigheten tittar på de uppgifter som inkommit från Apotekstjänst.

– Som vid annan information vi får om risker gör vi en bedömning och tar ställning till om eventuell tillsyn. Vi har ännu inte tagit beslut om det i det här fallet.

Relaterat material

Apotekstjänst: ”Det har gjorts fel på flera punkter”

Apotekstjänst nekas prövning

”Det är självklart väldigt tråkigt”

SAMUEL LAGERCRANTZ

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev