Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Apotekstjänsts bud var 14 miljoner under konkurrentens

Publicerad: 14 oktober 2019, 12:55

Foto: Mostphotos

Apotekstjänst kostar 14 miljoner kronor mindre per år än den forna leverantören Mediq som tidigare har skött leveranserna av sjukvårdsmateriel åt regionerna. En summa Mediqs vd Gunilla Rittgård säger att deras företag inte skulle ha klarat uppdraget på.


Ämnen i artikeln:

Region SörmlandRegion UppsalaRegion VästmanlandRegion Örebro LänRegion DalarnaLeveranskrisen

– Men den verksamhet vi bedriver behöver vi det pris vi offererade. Det innebär inte att någon annan aktör inte kan offerera ett lägre pris och klara verksamheten. De kan ha ett annat sätt att hantera sina processer, såsom it-system, och modernare processer – det kan jag inte uttala mig om, säger Gunilla Rittgård.

Det var den 1 oktober som Varuförsörjningsnämnden, som förser den så kallade femklövern – regionerna Uppsala, Örebro, Västmanland, Dalarna och Sörmland – med sjukvårdsmaterial, bytte leverantör. I 18 år hade nämnden tidigare anlitat Mediq, som enligt Varuförsörjningen skött uppdraget utan problem. I samband med en ny upphandling av ramavtal för trepartslogistik förra året vann Apotekstjänst AB med ett anbud på 46 miljoner kronor per år. 14 miljoner kronor billigare än den tidigare leverantören som kostade 60 miljoner kronor per år.

– Det är lagen om offentlig upphandling som styr. Och Apotekstjänst var ekonomiskt mest fördelaktiga. Sedan fanns det andra parametrar som spelade in, men de kommer jag inte ihåg just nu, säger Petter Karlsson, förvaltningschef för Varuförsörjningen.

Krånglet med de försenade leveranserna började redan samma dag som Apotekstjänst tog över driften av sjukvårdsmateriel. Sedan dess har fyra regioner gått upp stabsläge. Och Akademiska sjukhuset har varit tvungna att ställa in alla planerade operationer från förra fredagen fram till på onsdag.

– Vi har ingen uppfattning om varför Apotekstjänst inte har kunnat leverera i tid. Som ansvarsfull leverantör har vi haft en gemensam plan med kunden i spetsen, och såklart Apotekstjänst, säger Gunilla Rittgård.

Apotekstjänst har inte gått in närmare på vad som orsakat förseningarna. Men uppgett att it-problem och orderhantering varit en del av orsaken.

Kan det vara så att Apotekstjänst dragit till med ett underpris och inte har tillräcklig kapacitet för att klara uppdraget?
– Det tror jag inte. De uppfyllde ska- och kapacitetskrav, precis som de andra anbudsgivarna. Jag kan inte se att de inte skulle ha klarat uppdraget. Det här måste bero på något annat, säger Petter Karlsson.

Dagens Medicin söker Apotekstjänsts vd Tomas Hilmo.

Malin Wernström

Reporter

malin.wernstrom@dagensmedicin.se

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev