torsdag9 februari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Apotekstjänsts vd avgår

Publicerad: 21 oktober 2019, 12:15

UPPDATERAD Apotekstjänsts vd Tomas Hilmo avgår efter materialbristen på sjukhus i flera regioner. Avtalet mellan regionerna och Apotekstjänst kan också komma att förändras.

Ämnen i artikeln:

LeveranskrisenAkademiska sjukhusetRegion UppsalaRegion VästmanlandRegion DalarnaRegion Sörmland

Akademiska sjukhuset i Uppsala börjar åter operera som normalt i morgon, tisdag. Både i Dalarna och Västmanland har läget ljusnat något.

På måndag eftermiddag stod det klart att Apotekstjänst gör en omorganisation i ledningen och Tomas Hilmo är inte längre vd för företaget.

– Han avgår och kommer nu att fokusera på den delen som avser doshantering, säger Eric Aronson, inhyrd presstalesperson för bolaget till TT.

Någon ny vd är inte utsedd, förklarar han.

–  Vi återkommer om det.

När det blir kan han inte säga.

Innebär detta att det är ett herrelöst bolag som nu ska ta hand om leveranserna?

–  Nej, vi återkommer så snart som möjligt, säger Eric Aronson.

Han är själv en konsult som hyrts in från en kommunikationsfirma, och ingen i företagets styrelse vill uttala sig om det som sker.

–  De har fullt upp med verksamheten. De har valt att samla pressinformationen till en person, säger Eric Aronson.

Under måndag förmiddag träffades politikerna, från de berörda regionerna, i Varuförsörjningsnämnden och företrädare för Apotekstjänst för att diskutera lösningar på leveranskrisen. Efter det två timmar långa mötet stod det klart att avtalet med Apotekstjänst kan komma att förändras. Om detta ska det tas beslut på ett extra nämndmöte nästa tisdag.

– Apotekstjänst och nämnden är nu överens om att vi behöver titta på andra logistiklösningar tillsammans, säger Tommy Levinsson (S), vice ordförande för Varuförsörjningsnämnden, som är en gemensam politisk nämnd för de fem regionerna Uppsala, Västmanland, Sörmland, Dalarna och Örebro län.

På mötet beslutades också att regiondirektören i Uppsala ska tillsätta en grupp som tillsammans med Apotekstjänst ska diskutera olika långsiktiga lösningar.

Ska ni ta in andra leverantörer?

– Vi kommer att titta på olika lösningar hur det här kan gå till. Om det blir att vi tar in andra leverantörer på marknaden det vet vi inte, det ska den här gruppen jobba med.

Kommer nuvarande avtal med Apotekstjänst därmed att förändras?

– Det vi ska jobba med tillsammans, Apotekstjänst och våra tjänstemän, är att titta på hur kan vi trygga försörjningen av sjukvårdsmaterial på längre sikt. Sedan hur det kommer att se ut, det vet vi inte i dag.

Har ni varit i kontakt med tidigare leverantör Mediq om att ta över en del av leveranserna?

– Nu är vi överens om att titta på olika lösningar tillsammans för att trygga materialförsörjningen till våra fem regioner. Och vi tittar utan några låsningar, så kan jag säga, säger Tommy Levinsson.

Nästa tisdag, den 29 oktober, ska Varuförsörjningsnämnden ha ett nytt möte. Där ska man ta beslut om hur den framtida varuförsörjningen till regionerna ska lösas.  
– Min förhoppning och tro är att nämnden då kan fatta beslut om hur det här ska gå till, säger Tommy Levinsson.

Apotekstjänst kommer tillsvidare att fortsätta sköta leveranserna ensamma. För att underlätta hanteringen har regionerna fått restriktioner om att bara beställa det allra nödvändigaste.

Att säga upp avtalet med Apotekstjänst är inte aktuellt i nuläget.

– Det blir en fråga för våra jurister, jag får hänvisa till dem, säger Tommy Levinsson.

Var det något som togs upp på mötet?

– Det är såklart att man tittar ju på alla olika aspekter. Men det var ingen som tog upp det. Men man tittar på det, så kan man väl säga, säger Tommy Levinsson.

Från och med tisdag morgon kommer Akademiska operera som normalt igen, säger chefläkare Mikael Köhler till P4 Uppland.

– Vi kommer att försöka köra som normalt igen, säger han till radion.

Sjukhuset har sedan den 10 oktober ställt in planerade operationer på grund av materialbristen, som uppstått sedan den nya leverantören Apotekstjänst tagit över.

I Region Västmanland "finns en förhoppning om att kunna återuppta dagkirurgin i Köping från och med onsdag och övriga planerade operationer i Västerås från och med torsdag". Regionen kvarstår i stabsläge, enligt ett pressmeddelande. Även Region Dalarna kvarstår i stabsläge. Läget har ljusnat något, då fler leveranser med sjukvårdsmateriel levererats under måndagen, och fler planerade operationer ska genomföras från och med tisdagen.

– Verksamheterna kommer att bedöma vilka planerade operationer som kommer att genomföras framöver, säger Eva Ohlsson, chefläkare och medicinskt ansvarig ledningsansvarig i regional sjukvårdsledning, enligt ett pressmeddelande.

Texten har uppdaterats med en intervju med Tommy Levinsson samt uppgifter om att läget för operationerna i Uppsala, Dalarna och Västmanland.

MALIN WERNSTRÖM OCH TT

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev