Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Apotekstjänsts vd: ”Vi har inte ändrat uppfattning”

Publicerad: 19 juni 2014, 09:26

I Västra Götaland har två av Apotekstjänsts avtal ogiltigförklarats och i Uppsala är företaget i en rättsprocess med uppdragsgivarna. Dagens Apotek möter Jonas Friberg, ny vd för företaget som tagit en stor andel av dosmarknaden.


Företaget Apotekstjänst har varit i häftigt blåsväder det gångna året. Det handlar dels om uteblivna leveranser, dels om att företaget efter avslutade upphandlingar har begärt extra pengar både av sju landsting i Mellansverige, ”Sjuklövern”, och av Västra Götalandsregionen.

I går meddelade förvaltningsrätten i Göteborg sin dom i ärendet i Västra Götaland: Avtalet som ger Apotekstjänst mer betalt ogiltigförklaras och även ett avtal om förskottsutbetalning ogiltigförklaras. Ärendet i Uppsala är ännu inte avgjort.

Företaget har också granskats av både Läkemedelsverket och av Inspektionen för vård och omsorg, men har under våren friats av båda myndigheterna.

I april tillträdde Jonas Friberg som ny vd för Apotekstjänst. Han är ekonom med inriktning mot logistik och har tidigare arbetat på flera ledande befattningar inom Apoteket AB dit han kom 1996 som logistikchef. Förra året lämnade han det statliga företaget och blev managementkonsult, men redan nu är han alltså tillbaka i dosbranschen där tre företag kämpar om marknadsandelarna och där han som ny vd fått ärva en rättstvist med en viktig uppdragsgivare.

Du har varit på Apotekstjänst i snart två månader. Vad tycker du utmärker företaget?

– För mig är Apotekstjänst en aktör som lyckas kombinera effektiv logistik och förutsättningar för god läkemedelsanvändning. Jag är väldigt stolt över det som Apotekstjänst levererar.

Jonas Friberg lyfter särskilt fram att Apotekstjänst är ett företag där farmaceuter arbetar med läkemedel.

– Vi har ett 50-tal farmaceuter anställda och de är väldigt glada att få arbeta med just farmaci. Det tycker jag är väldigt roligt. Jag har förstått att det är mycket attraktivt för många farmaceuter att arbeta med läkemedel och inte jaga kvitton hela dagarna och det gör man inte hos oss.

Hur kommenterar du domen som kom i går?

– Vi har inte ändrat uppfattning. Vi upplever att det var stora skillnader mellan det vi tog del av att vi skulle göra enligt upphandlingsunderlaget från Västra Götalandsregionen och vad vi verkligen skulle utföra.

I det här fallet är det er konkurrent Apoteket AB som har stämt regionen och ni är alltså inte en part i målet som kan överklaga. Hur tänker ni gå vidare med detta?

– Vi ska nu analysera det här och det är för tidigt för oss att uttala oss om hur vi kommer att agera.

Förra året förekom rätt mycket uppgifter i media om uteblivna leveranser från Apotekstjänst.

– När man gick från en monopolsituation fanns det frågetecken i uppstartsfasen. Det fanns en hel del problem, exempelvis fick vi felaktiga adressunderlag från den överlämnande leverantören, Apoteket AB.

– Men om man bortser från de initiala problemen upplever jag att vi i dag levererar med hög kvalitet och är mycket transparenta. När det sker avvikelser rapporterar vi dem till våra uppdragsgivare.

I Uppsala har ni en rättstvist med sju landsting i Mellansverige. Ni har stämt dem för uteblivna intäkter och de har stämt er för att ni krävde tilläggsersättning och hotade med att avbryta leveranser om de inte betalade. Hur tror du att det kommer att gå?

– Det är svårt att uttala sig om, men vi vet vad vi tycker. Man måste se att Apotekstjänst levererar med mycket hög kvalitet.

Borde ni inte både i det fallet och i upphandlingen i Västra Götaland från början ha vetat hur mycket pengar ni behövde för att kunna genomföra uppdragen?

– Det var stora skillnader i tolkningar av upphandlingsunderlaget och verkligheten vad gäller sortimentsbredd och volymer.

Tror du att det finns en risk för att landsting drar sig för att anlita er av rädsla för att ni åter ska begära mer pengar än att vad som var avtalat vid upphandlingen?

– Upphandlingarna kommer att handla om vilket pris som är mest konkurrenskraftigt. Jag hoppas att man värderar den höga kvalitet som vi har på våra leveranser och vi upplever att vi har ett gott samarbete med alla våra uppdragsgivare.

För ett par månader sedan anordnade Dagens Medicin en debatt om dos där bland andra Gerard Versteegh, som är styrelseledamot i Apotekstjänst, deltog. Då var det hårda ord dosaktörerna emellan. Är dosmarknaden särskilt tuff?

– Hela apoteksmarknaden är tuff precis som alla unga och omogna marknader. Dosmarknaden blir extra tuff eftersom omregleringen inte var lika välplanerad och välstrukturerad som den var för öppenvårdsapoteken.

– Missförstånd och otydlighet härrör från att informationen fanns hos en av aktörerna, så var det inte i apoteksreformen i övrigt, där ju Apoteket Omstrukturering AB var den neutrala motorn

Slutligen. Hur är din vision för Apotekstjänst?

– Vi vill naturligtvis växa och nå fler kunder och arbeta med att utveckla våra tjänster och produkter framför allt mot den professionella vård- och omsorgssektorn. Vår kompetens inom både logistik och farmaci ger förutsättningar för god läkemedelsanvändning och för människor att må bättre. Det finns mycket spännande att göra i framtiden eftersom vi jobbar med de människor som är de största läkemedelskonsumenterna.

Relaterat material

Dosavtal i Västra Götaland ogiltigförklaras

Tuff ordväxling om dostjänster

SAMUEL LAGERCRANTZ

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev