Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Apotekstjuvar ute efter pengar

Publicerad: 18 mars 2016, 12:18

Pengar lockar vid apoteksinbrott.

Foto: Thinkstock

När fler och fler butiker ratar kontanter söker sig inbrottstjuvarna till apoteken.


Annika Carpman

annika.carpman@dagensmedicin.se


Polisen i Mellansverige har på senare tid noterat flera inbrott i apotek där gärningsmännen inte primärt har varit ute efter narkotikaklassade läkemedel. I stället är det pengarna i kassan som lockat.

– Vi ser att det börjar bli mer mot penninghanteringen, säger kommissarie Mikael Hedström, pressansvarig vid Gävleborgspolisen, till Dagens Apotek.

Enligt polisen hänger utvecklingen samman med att det finns en stor efterfrågan på kontanta medel från kriminella, inte minst i missbrukskretsar. Samtidigt har det blivit svårare att stjäla kontanter när fler och fler väljer att använda kort, swish eller andra tekniska betallösningar när de handlar.

Detta gäller speciellt yngre generationer. För många äldre personer är det fortfarande mest kontanter som gäller. Lägg därtill att äldre oftare har fler läkemedel än yngre, och tjuvarnas intresse för just apotek blir klarare.

– Om en börjar och det ger resultat, sprider det sig fort mun till mun bland de kriminella. De vill inte ha bankkonton och swish, och har inget annat sätt att lita på varandra när det gäller att hantera pengar än genom kontanter, säger Mikael Hedström.

Är det samma personer som begår brotten?

– Till viss del, men det finns väldigt många apotek i Sverige och den kriminella kretsen som behöver kontanta medel är stor i missbrukarleden, säger Mikael Hedström.

Relaterat material

Apotek – tjuvarnas nya favorit

245 inbrott i apotek 2015

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev