Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Apoteksutredningens förslag kring receptfritt kritiseras

Publicerad: 31 mars 2008, 12:10

Apoteksutredaren Lars Reje vill ha få regler kring försäljningen av receptfria läkemedel. Ett förslag som kritiseras av branschorganisationen Svensk Dagligvaruhandel.


- Jag försöker uppfylla önskemålet om god tillgänglighet och därför bör det finnas väldigt få restriktioner inom området, säger Lars Reje, som i morgon, den 1 april, presenterar sitt delbetänkande kring receptfria läkemedel.

Han vill inte avslöja det exakta innehållet i sina förslag ännu. Men enligt Thomas Svaton, vd för Svensk Dagligvaruhandel, talar mycket för att Lars Reje kommer att förslå att den handlare som vill sälja receptfria läkemedel bara behöver anmäla detta till den kommun i vilken hand­laren verkar. Tillsynen av försäljningen kommer sedan att skötas av kommunen.

- Vi skulle vilja ha tuffare kriterier och hade gärna sett att handlarna bedöms av en myndighet innan de får börja sälja receptfria medel. Om det blir för enkelt att få sälja är risken att Läkemedelsverket kommer att tillåta försäljning av färre olika läkemedel än om kontrollen skulle vara hårdare, säger Thomas Svaton.

Lars Reje betonar att det i direktiven till hans utredning står att det är ett begränsat antal receptfria läkemedel som ska få säljas i handeln, inte samtliga. Han vill inte gå in på vilka restriktioner som han kommer att föreslå. Men i andra länder finns till exempel åldersgränser för inköp av receptfria läkemedel samt regler kring förpackningsstorlekar, styrkor och beredningsformer. En del länder har också regler för hur de receptfria läkemedlen får exponeras i butikerna. I Norge måste läkemedlen förvaras hos den som sitter i kassan.

- Utvärderingar därifrån har visat att det systemet inte har fått optimal effekt när det gäller att pressa priserna, säger Lars Reje.

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev