Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Apptillverkare får kurs i medicinsk teknik

Publicerad: 8 december 2015, 07:43

BRANSCHUTBILDNING. Medicinska apputvecklare ska få utbildning i patientsäkerhet med hjälp av konsulter. Drivande i projektet är Olle Hillborg, chef på SLL innovation.

Foto: Simon Hastegård

Ett gemensamt forum för apptillverkare ska göra medicinska appar säkrare för patienter och mer överblickbara för vårdpersonal.


Ämnen i artikeln:

Stockholms läns landsting

Dagens Medicin har tidigare rapporterat om hälsoapplikationer till telefoner och surfplattor som ökar mer än vad Läkemedelsverket hinner kontrollera. Nu har ett nytt initiativ vuxit fram, där apputvecklare ska få stöd från konsulter för att göra medicinsktekniska appar patientsäkra. Bakom projektet finns Stockholms läns landstings SLL innovation.

– Vi befarar att vi får en våg av nya appar som sköljer över oss och då måste vi se till att de är schyssta och patientsäkra, och därför har vi skapat det här forumet, säger Olle Hillborg, chef på SLL innovation, till Dagens Medicin.

SLL innovation ska  i samverkan med Sting, Stockholm innovation and growth, skapa ett så kallat community med nystartade företag och medicinska apputvecklare. Tanken är att bolagen ska sitta tillsammans i Kista och ha nära till konsulter som är vana att kvalitetsmärka medicinskteknisk utrustning.

– Det är vana konsulter, men det är klart det ställer höga krav. Det är en ny värld det här med appar och e-hälsa som hjälpmedel i vården. Jag vet att konsulterna redan jobbar med att stödja CE-märkning men de har mer vana att konsultera övrig medicinsk teknik, säger Olle Hillborg.

Projektet kommer att pågå under 2016, men det första informationsmötet sker redan i morgon. Under den tidiga vårvintern ska projektet sedan kickas igång med workshops och informationsseminarier. Vid projektårets slut hoppas Olle Hillborg att tankesättet och förståelsen kring medicinsk teknik i appar har fått fotfäste i it-branschen, vården och hos myndigheter.

– Förhoppningsvis har vi kommit igång så att branschen börjar klara detta själv. Och att landstinget har en större vana att förstå det här nya och hantera det som vilken medicinskteknisk utrustning som helst framöver. Men det kommer nog att ta ganska många år i och för sig, för det är ju ett paradigm som sker när vi börjar använda dessa produkter i vården, säger han.

Förutom en handfull olika konsulter kommer SLL innovation och Sting att samarbeta med Socialstyrelsen, Läkemedelsverket och Inspektionen för vård och omsorg.

Relaterat material

Läkemedelsverket mäktar inte kontrollera hälsoappar

VICTORIA MAAHERRA

Ämnen i artikeln:

Stockholms läns landsting

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev