lördag4 februari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Är du erfaren? Då vill han ha dig

Publicerad: 3 oktober 2012, 05:00

Landstinget i Östergötland har aldrig haft så många sjuk­sköterskor som nu, enligt HR-direktören. Däremot kämpar han med att få tag på erfarna och grundutbildade sjuksköterskor.


– Tidigare har vi inte haft problem med att rekrytera erfarna, grundutbildade sjuksköterskor, men det har vi i dag, säger Mats Uddin, HR-direktör.

Vårdförbundet i Östergötland berättar att bemanningsläget är ansträngt i hela länet. Bristen på sjuksköterskor ska vara så stor att de som har skjutit upp delar av sin sommarsemester riskerar att få skjuta upp den även i höst, eller jobba igen ledigheten i direkt anslutning till semestern. Det är signaler som lokalavdelningen har fått från flera arbetsplatser.

– Det betyder att man skjuter fram problemet, säger Ragnhild Karlsson, vice ordförande i Vårdförbundet Östergötland.

Hon tror att ett skäl till personalbristen är att fler sjuksköterskor har satt en prislapp på sin kunskap och inte vill jobba för landstinget. De har varit mer benägna än tidigare att byta arbetsgivare om de inte får den lön som de önskar.

Mats Uddin säger att fler erfarna, grundutbildade sjuksköterskor har valt att börja jobba privat eller inom kommunen, men också att fler rör sig inom landstinget. Att det skulle ha bidragit till att det finns sjuksköterskor som riskerar att inte få ut all sin ledighet i år känner han inte till.

– Det har jag inte alls hört, men landstinget är en stor organisation med decentraliserat chefsansvar så jag hör ju inte allt, säger han.

Under hösten har det saknats mellan 80 och 100 sjuksköterskor inom landstinget. Bristen har varit särskilt påtaglig på Universitetssjukhuset i Linköping och Lasarettet i Motala.

Enligt Mats Uddin beror det bland annat på att avdelningar med mer specialiserad vård behöver erfarna sjuksköterskor.

– Arbetsmarknaden har utvecklats och blivit bredare. Det är sunt för sjuksköterskekollektivet. Men det är svårt att rekrytera erfarna sjuksköterskor. Vi får anpassa oss och bli bättre på att introducera och lära upp nyutexaminerade sjuksköterskor, säger Mats Uddin.

Som konkurrensmedel säger han att landstinget bland annat kan locka med bra arbetsmiljö, men han hoppas även på en bättre lönestegring än vad som finns i dag.

– Vi vill se att våra anställda kan göra en lönekarriär. Det är nog där jag tycker att Vårdförbundet borde lägga krutet också. Jag tror att vi måste bli bättre på att höja lönerna för de erfarna sjuksköterskor som gör ett bra jobb.

Hur bra är ni på det i dag?

– För de erfarna, grundutbildade sjuksköterskorna tror jag inte att vi har gjort vårt jobb för att ge dem möjlighet till en lönestegring och en lönekarriär. Det måste vi bli bättre på i och med att arbetsmarknaden vidgas, men också för att vi vill behålla duktiga sjuksköterskor inom landstinget, säger Mats Uddin.

ANIA OBMINSKA

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev