Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Är förändrad styrning lösningen för psykiatrin?

Publicerad: 29 juni 2015, 13:39

Trots nationella satsningar på psykiatrin de senaste åren ökar problemen och stigmatiseringen av personer med psykisk ohälsa. Hur råder vi bot på den växande psykiska ohälsan och bristerna i tillgänglighet och bemötande för psykiatrins patienter? Vad krävs för att vända trenden?


Ämnen i artikeln:

Mental hälsaSchizofreniVärdebaserad vård

Länk till innehåll

Psykisk ohälsa är den vanligaste sjukskrivningsorsaken i Sverige och det snabbast växande arbetsmiljöproblemet. Trots nationella satsningar på psykiatrin de senaste åren ökar problemen och stigmatiseringen av personer med psykisk ohälsa och funktionsnedsättningar på arbetsplatser, i skola och sjukvård kvarstår.

I Sverige drabbas upp till 2 000 personer varje år av en allvarlig psykiatrisk diagnos. Schizofreni är den vanligaste diagnosen, lika vanlig som diabetes typ 1 och ledgångsreumatism men betydligt mindre uppmärksammad.

Hur skapar vi en tillgänglig, jämlik, kunskapsbaserad, säker och patientcentrerad psykiatrisk vård? Hur kan professionen ta större ansvar? Hur styr vi mot en värdebaserad vård där patienten behandlas som en individ och inte en pinne i systemet?

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev