Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

söndag09.05.2021

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Nyheter

Är sjukvården akut sjuk?

Publicerad: 27 november 2002, 09:35

Är sjukvården akut sjuk? Vilka insatser behövs? De frågorna fick några av stämmobesökarna svara på i Dagens Medicins enkät.


Arne Stenberg.Arne Stenberg, barnneurolog vid Astrid Lindgrens sjukhus i Stockholm.  - Nej, jag tycker inte att man kan kalla sjukvården akut sjuk. Det blir lätt en självuppfyllande profetia. Men det är klart att det finns problem med växande köer och krympande resurser. De här åren av nedskärningar har tagit hårt och jag tror att det finns en trötthet bland både läkare och sjuksköterskor.  - Det behövs mer pengar och mer folk. Det tror jag kan ge oss arbetsglädjen tillbaka.

Ingrid Lundberg.Ingrid Lundberg, reumatolog vid Karolinska sjukhuset.  - Ja, det tycker jag. En förutsättning för en fungerande sjukhusvård är mer pengar. Men fördelningen av pengar mellan primär- och specialistsjukvård måste också ses över.  - Det behövs mer pengar till specialistsjukvården, framför allt till de kroniskt sjuka som till exempel de med reumatiska sjukdomar. Det räcker inte med pengar till mediciner utan det krävs också resurser till kontroller och utvärderingar på rätt nivå.

Kaj Lindekrantz.Kaj Lindekrantz, professor i medicinsk signalbehandling vid Högskolan i Borås.  - Sjukvården är inte helt frisk men hur illa däran den är kan diskuteras. Ett stort problem är den knepiga organisationen.  - Jag tror att man har ett förlegat sätt att dela in sjukvården i specialiteter. Det krävs ett mer holistiskt perspektiv inte bara rent medicinskt. Vad sjukvården behöver är med andra ord ett helhetsgrepp som också avspeglas i organisationen.

Diana Swolin Eide.Diana Swolin Eide, barnläkare vid Östra sjukhuset i Göteborg.  - Ja, den är sjuk på grund av för mycket besparingar.  - De akutinsatser som behövs är bättre ledarskap, bättre resursfördelning och mer forskning. Detta tycker jag är en politisk prioriteringsfråga. Kan man ta hit EU och fotbollsmöten kan man också se till att folk får vård.

Staffan Mårlid.Staffan Mårild, barnläkare vid Drottning Silvias barn- och ungdomssjukhus.  - Sjuk vet jag inte om jag vill kalla det. Men det finns helt klart saker som inte funkar. Som jag ser det finns tyvärr inte så mycket ljuspunkter. Arbetstempot är tuffare i dag än för tio år sedan. Och för tio år sedan var det tuffare än för 20 år sedan.  - Det behövs förstås att man satsar mer på sjukvården. Men det är inte allt. Det behövs också en bra organisation och ledning och inte minst att man prioriterar rätt. Men än syns inget ljus i tunneln på någon av dessa fronter.  Foto: Magnus Gotander.

Annika Benno Hjerpe

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev