måndag27 mars

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Arbetade i tio år utan legitimation

Publicerad: 1 mars 2013, 14:01

Efter över tio års arbete i kommunen samt på ett privat vårdföretag kom det fram – sjuksköterskan saknade legitimation.


JK

Jens Krey

jens.krey@dagensmedicin.se


Sjuksköterskan hade först arbetat som vårdbiträde och sedan undersköterska i kommunen. Sedan utbildade hon sig till sjuksköterska.

– Hon fick sin anställning i och med att att hon tog sin examen. Jag hade fått in både examensbevis och kursbevis och sade åt henne att lämna in sin legitimation när den var beviljad. Vi har inte haft som rutin att kontrollera legitimation på de anställda som vi vet har gått utbildning och är kända i kommunen, säger Bodil Andersson, chef för hälso- och sjukvård i Bergs kommun där sjuksköterskan tidigare arbetade.

Men någon legitimation kom inte in till kommunen då sjuksköterskan inte ansökte om någon hos Socialstyrelsen. Men hon fick ändå arbeta vidare.

– Jag visste att hon hade gått utbildningen och att hon hade klarat den. När hon sedan underlät att ansöka om legitimation föll det mellan stolarna och där är jag på inget sätt fri från skuld, säger Bodil Andersson.

Sjuksköterskan arbetade på i kommunen i tio år utan legitimation innan verksamheten togs över av ett privat företag. Företaget kontrollerade inte heller sjuksköterskans legitimation eftersom den tjänst hon fick inte krävde det.

När sjuksköterskan sedan bad om att få arbeta som sjuksköterska igen kontrollerade företaget hennes legitimation och fick i slutet av januari i år beskedet från Socialstyrelsen att det inte fanns någon.

Företaget anmälde det inträffade till Socialstyrelsen och sjuksköterskan fick i stället arbeta som vårdbiträde.

I anmälan skriver företaget att det anser att sjuksköterskans arbetsinsats under de tio åren i Bergs kommun inneburit en risk för patientsäkerheten. Men det håller Bodil Andersson inte med om.

– Hon fungerade bra som sjuksköterska och var på inget sätt en säkerhetsrisk. Hon var aldrig inblandad i något sådant. Men man får inte jobba som sjuksköterska utan legitimation och hade det hänt någonting hade det naturligtvis blivit ett problem, säger hon.

Och lägger sedan till.

– Jag var godtrogen på något sätt men det är den enskilda sjuksköterskan som ska ansöka om legitimation. Man blir väldigt förvånad när något sådant här inträffar då sjuksköterskor ofta pratar om sin legitimation och hon själv har nog också gjort det vid ett flertal tillfällen.

Nu har Bergs kommun nya rutiner och kontrollerar legitimation vid både ny- och återanställningar. Den tidigare olegitimerade sjuksköterskan har sedan februari i år en legitimation men det är oklart om hon får arbeta som sjuksköterska i företaget.

– Vi får, utifrån vad som har hänt, ta ställning till det när vi själva kontrollerat om det stämmer, säger en regionchef vid företaget.

Dagens Medicin har inte lyckats nå sjuksköterskan för en kommentar.

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev