Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Arbete med patientsäkerhet sätts i fokus

Publicerad: 31 mars 2003, 12:48

Socialstyrelsen sätter fokus på patientsäkerheten. Till sommaren ska en ny, verksövergripande funktion med uppgift att samordna patientsäkerhetsarbetet vara i gång.


För lite drygt ett år sedan proklamerade Kerstin Wigzell, Socialstyrelsens generaldirektör, och Nina Rehnqvist, Socialstyrelsens överdirektör i medicinska frågor, på debattplats i Dagens Medicin att en särskild organisatorisk funktion för det långsiktiga patientsäkerhetsarbetet skulle inrättas vid Socialstyrelsen, se Dagens Medicin nr 6/02.   Efter en längre tids förberedelser har man nu inlett arbetet med att rekrytera personal.  - Vi kallar fortfarande det här för ett projekt, men tanken är att det ska vara en övergripande funktion och att arbetet ska omfatta och genomsyra hela myndigheten, säger Catarina Andersson Forsman, chef för Socialstyrelsens tillsynsavdelning.  Den nya patientsäkerhetsfunktionen kommer inte att fungera som en separat enhet, utan ska rent organisatoriskt tillhöra tillsynsavdelningens kansli. Till en början kommer två personer att anställas, som förhoppningsvis kan komma i gång med sitt arbete lagom till sommaren.

Informera och sprida kunskap  - Min uppfattning är att patientsäkerhet inte är någonting som man kan skilja ut från den övriga verksamheten och hantera separat, det ska finnas med överallt. Det är så det måste fungera ute i vården, att patientsäkerhetsarbetet är integrerat i den löpande verksamheten - och då kan det finnas en poäng i att Socialstyrelsen arbetar på samma sätt, säger Lennart Rinder, tidigare chef för Socialstyrelsens tillsynsavdelning och den som har förberett inrättandet av den nya funktionen.  På samma sätt som Socialstyrelsen varje år ger ut lägesrapporter om hälso- och sjukvården och äldrevården, ska man nu även ta fram årliga rapporter om läget på patientsäkerhetsområdet, berättar Catarina Andersson Forsman.  - Att informera och sprida kunskap blir en viktig del av det här nya arbetet, säger hon.  De som rekryteras kommer också att ansvara för ett patientsäkerhetsforum som ska skapas på Socialstyrelsens hemsida.  - Vi gör väldigt mycket inom det här området redan i dag. Nu handlar det om att samordna våra verksamheter och se till att både vi och vården får fokus på patientsäkerheten, säger Catarina Andersson Forsman.

Annica Lundbäck

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev