Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

”Arbetsgivare bör vara medvetna om stressen”

Publicerad: 20 december 2016, 13:25

Vid hög stress är det extra viktigt att följa rutiner, enligt Annika Nordén-Hägg, ordförande för Sveriges Farmaceuters etikråd.


Tidigare i dag rapporterade Dagens Apotek om att en apotekare på Nordirland fått villkorlig dom efter att ha begått ett misstag som ledde till en äldre kvinnas död.

Kvinnan, som led av kol, hade fått steroiden prednisolon förskrivet av sin läkare, men apotekaren gav henne i stället av misstag blodtrycksmedlet propranolol. Bara minuter efter det att kvinnan intagit fel läkemedel fick hon svårt att andas och hon avled senare på sjukhus.

Annika Nordén-Hägg är ordförande för Sveriges Farmaceuters etikråd.

Vad kan farmaceuter göra för att minska risken för att sådant här sker?

– Man måste känna sig själv och veta hur man reagerar i ett stressat läge. Det gäller att ha självkännedom för att inte låta stressen påverka det professionella agerandet. Det är förstås lättare sagt än gjort. Men man bör tänka på att det är särskilt viktigt att följa rutiner och inte ta genvägar när man är stressad.

Och vad kan apoteksföretagen göra för att sådana här misstag ska undvikas?

– Jag tycker att de ska stötta sina anställda genom att ge klara riktlinjer, men också vara medvetna om de negativa konsekvenser som stress kan ha. Arbetsgivarna måste fundera på vad stressiga situationer kan medföra för medarbetarna.

Relaterat material

Felutlämnade piller tog livet av patient – apotekare dömd

SAMUEL LAGERCRANTZ

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev