Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

måndag14.06.2021

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Nyheter

Arbetsgivarna säger inte upp sjuksköterskors löneavtal

Publicerad: 11 december 2009, 10:21

Sveriges Kommuner och Landsting, SKL, säger inte upp avtalet som garanterar Vårdförbundets medlemmar 2 procents löneförhöjning nästa år. (Ny version 13.16)


Tidigare i höstas skrev gruppledarna i SKL:s arbetsutskott en uppmärksammad debattartikel där de varnade för att avtalet kanske måste sägas upp på grund av den ekonomiska krisen. Utspelet väckte starka känslor bland Vårdförbundets medlemmar, som riskerade att gå miste om sin garanterade löneförhöjning nästa år.

SKL:s förhandlingsdelegation och styrelse har suttit i diskussioner om den kommande avtalsrörelsen i går och i dag, fredag. Nu kommer beskedet att avtalet med Vårdförbundet inte sägs upp.

– Det skulle kunna skapa onödig oro hos både våra medlemmar och medarbetare om även Vårdförbundet skulle omfattas av avtalsrörelsen. Det skulle riskera att gå ut över kvaliteten i vården. Den risken vill vi inte ta, säger SKL:s ordförande Anders Knape (m) i ett pressmeddelande.

Samtidigt anser han att den garanterade löneförhöjningen på 2 procent egentligen är en för stor kostnad för landstingen. Nu vill SKL skriva långsiktiga och ”ekonomiskt ansvarsfulla” avtal så att kommunerna och landstingen kan planera för framtiden.

Utvecklad individuell lönesättning är ett annat krav som organisationen tänker driva i den kommande avtalsrörelsen.

Relaterat material

Vårdförbundets ordförande fortsatt kritisk mot SKL

Ny blogg ska förklara SKL:s agerande i avtalsrörelsen

Vårdförbundets ordförande upprörd efter SKL-utspel

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev