Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Arbetslivsministern gör tummen ned för borgerligt sjukförslag

Publicerad: 29 december 2005, 09:27

Arbetslivsminister Hans Karlsson är inte oväntat kritisk till det borgerliga förslaget om åtgärder för att korta sjukskrivningarna.


Enligt förslaget från de fyra borgerliga allianspartierna, som Svenska Dagbladet presenterade på onsdagen, ska cirka tio miljarder kronor föras över från Försäkringskassan till sjukvården. Syftet är att korta de långa sjukskrivningarna genom att kapa vårdköer och öka utbudet av rehabilitering.

I stället för sjukintyg ska läkarna skriva friskintyg där den sjukes arbetsförmåga bedöms. Dessutom föreslår den borgerliga alliansen att försäkringskassan ska ta över arbetsgivarens ansvar för att göra rehabiliteringsutredningar. Utredningarna ska göras efter fyra veckor, inte efter åtta veckor som i dag.   Arbetslivsminister Hans Karlsson är kritisk till förslagen.

- Som vanligt från borgerligt håll handlar det om en systemförändring där arbetsgivaren helt ska befrias från ansvaret att ta fram rehabiliteringsutredningar och anpassa arbetsplatsen så att den sjuke kan återgå till arbetet, säger Hans Karlsson till Svenska Dagbladet.

Enligt Hans Karlsson är det orimligt att Försäkringskassan ska ansvara för rehabiliteringsutredningarna, eftersom myndigheten inte har möjlighet att organisera om arbetet på den enskilda arbetsplatsen.

Hans Karlsson är dock inte främmande för att lyfta över pengar från Försäkringskassan till sjukvården. Men han tror att det räcker med att föra över fem procent av statens sjukpenningskostnader.

- Högeralternativet är att lyfta över tio procent av Försäkringskassans pengar medan vi tror att fem procent räcker. Vi tror inte att vårdinsatserna är det avgörande utan att alla goda krafter samlas runt patienten för att underlätta en tillbakagång i arbetet, säger Hans Karlsson till Svenska Dagbladet.

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev