Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Fredag16.04.2021

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Nyheter

Arbetsmiljöverket kritiserar prematuravdelning i Östersund

Publicerad: 10 Juli 2007, 12:59

För hög belastning för personalen och dåligt anpassade lokaler på prematuren på Östersunds sjukhus har fått Arbetsmiljöverket att reagera. Myndigheten kräver nu akuta åtgärder för att säkerheten ska kunna upprätthållas.


Det var personalen på prematuravdelningen på Östersunds sjukhus som själva kontaktade Arbetsmiljöverket, eftersom de ansåg att situationen var ohållbar. Det skriver Länstidningen i Östersund.
Arbetsmiljöverket gjorde en inspektion och i den rapport man nu kommit med kräver man att landstinget åtgärdar både lokalerna och arbetsbelastningen för personalen.

Lokalerna är dimensionerade för maximalt åtta nyfödda, men det dubbla antalet barn är vanligt. Dessutom är bemanningen beräknad efter åtta barn och brist på kvalificerade vikarier har gjort att personalen har fått ta extrapass och täcka upp för varandra vid frånvaro.
Arbetsmiljöverket konstaterar att personalen balanserar på gränsen till vad de klarar av. Dubbla arbetspass förekommer och det är vanligt att de inte hinner med raster eller lunch.

Mjölkköket, där personalen gör i ordning barnens mjölk, är utdömt av kommunens miljö- och hälsovårdsinspektörer, teknisk utrustning måste förvaras i korridoren och expeditionen fungerar både som datarum och matrum, med medföljande sekretessproblem.
– Det var skönt att det kom någon utifrån och ställde frågan ”jobbar ni verkligen så här”. Vi blir själva lite hemmablinda och har försökt att göra allt för att klara situationen ändå, säger barnsjuksköterskan Lise Hjemgaard-Svensson till Länstidningen.
Senast i oktober ska bristerna vara åtgärdade.

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev