tisdag26 september

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Arbetsmiljöverket överväger vite mot NKS

Publicerad: 5 september 2018, 12:09

Nya Karolinska Solna hotas av vite på grund av en mängd brister i arbetsmiljön på sjukhuset. Foto: Adam Wrafter/Bildbyrån

UPPDATERAD Buller och dålig ventilation och belysning. Säng- och personstockning i hisshallen. För litet apparatförråd. Nu har ledningen på NKS chansen att yttra sig för att slippa ett föreläggande i den första av tre 6:6a anmälningar.

Ämnen i artikeln:

Karolinska universitetssjukhuset

Senast den 10 september ska sjukhusledningen ha lämnat synpunkter på hur arbetsmiljön på Tema Barn och kvinnosjukvård vid Nya Karolinska Solna, NKS, ska förbättras. Sedan överväger Arbetsmiljöverket ett föreläggande kopplat till vite.

I så fall ska åtgärderna vara klara till den 28 oktober då övriga verksamheter flyttar in.

I april tog Arbetsmiljöverket emot tre anmälningar om arbetsmiljöproblem på det nybyggda NKS. Den aktuella anmälan gjordes av Vårdförbundet och Läkarföreningen tillsammans. Efter rundvandring och inspektion fick sjukhusledningen en lång kravlista från Arbetsmiljöverket.

Det handlar framför allt om stora brister i lokaler vid barnoperation. Vid sin rundvandring noterar Arbetsmiljöverkets inspektörer den ena bristen efter den andra vid arbetsplatserna på ledningscentralen, även kallad receptionen. Belysningen är inte anpassad för bildskärmsarbete eller bildgranskning, det är för trångt, inte ergonomiskt och oklart om ventilationen fungerar. ”Vi noterade att det är tre bildskärmshanteringsplatser samt två ’laptops’ uppställda ovanpå ett högre skåp”, skriver inspektörerna bland annat.

För själva operationsavdelningen radar inspektörerna upp en hel sida med brister. Allt från trasiga sängar och stolar som är i vägen och flaskhalsen i hisshallen där sängar och föräldrar till barn som ska opereras blir stående, till borttappade AGV-vagnar och brist på förrådsutrymmen för medicinskteknisk utrustning.

Inspektörerna konstaterar sammanfattningsvis att vårdpersonalen kompenserar för arbetsmiljöbristerna genom tillfälliga lösningar och åtgärder, vilket leder till en ökad arbetsbelastning och risk för ohälsa och olycksfall. Det gör också att bristerna blir mindre synliga och tenderar att normaliseras, skriver Arbetsmiljöverket.

Den andra av de tre 6:6a-anmälnigar som kommit från personalen på NKS är från Kommunal och rör framför allt omklädningsrum, skåp och duschar. En inspektion görs senare i september. Den tredje är den mycket omfattande anmälan som enbart Läkarföreningen lämnat in och som Dagens Medicin skrivit om tidigare.

Sjukhusledningen kommer att lämna ett formellt svar på Arbetsmiljöverkets skrivelse, enligt Anna Karin Samuelson, HR-direktör vid Karolinska universitetssjukhuset.

– En bra arbetsmiljö är oerhört viktigt för alla medarbetare på Karolinska Universitetssjukhuset. Våra arbetsmiljöexperter arbetar i nära dialog med de fackliga organisationerna och med våra ledare för att förbättra arbetsmiljöarbetet, säger hon i en kommentar.

Uppdaterad med en kommentar från sjukhusledningen, den 6 september.

Relaterat material

NKS anmäls till Arbetsmiljöverket

De vill se verklig skillnad på vårdgolvet

Rymdteknik ska rensa ut odörer på NKS

SUSANNA PAGELS

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev