Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Arbetssjukdomar halverade

Publicerad: 29 januari 2008, 11:46

På fem år har antalet arbetsrelaterade sjukdomar som anmäls till Försäkringskassan mer än halverats. Från 25 300 fall år 2003 till 12 000 i fjol.


Arbetsolyckor visar däremot inte upp en lika dramatisk minskning. Sedan år 2003 har dessa minskat med 13 procent, enligt statistik som Arbetsmiljöverket i dag publicerar.

Kvinnor står för en något större andel av arbetsrelaterade sjukdomar, medan män drabbas av en överväldigande majoritet, nästan två tredjedelar, av arbetsolyckorna.

Vård- och omsorgsbranschen är en av de mest olycksdrabbade sektorerna i Sverige. Endast tillverkningsindustrin är mer olycksdrabbad, räknat på faktiska tal.

– Utvecklingen går åt rätt håll när det gäller arbetssjukdomarna. För arbetsolyckorna finns dock fortsatt grund till oro. Det måste till större fokus på säkerhet ute på arbetsplatserna. Det höga arbetstempot inom vissa branscher gör det ännu viktigare att kartlägga och åtgärda riskerna, kommenterar Arbetsmiljöverkets generaldirektör, Mikael Sjöberg, i ett pressmeddelande.

Läs mer på Arbetsmiljöverkets hemsida

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev