Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Arbetsskador blir färre när helgen hägrar

Publicerad: 28 februari 2014, 06:00

Över tusen vårdanställda råkade ut för en arbetsplatsolycka i fjol. De ramlade omkull, lyfte fel eller skadade sig på andra sätt. Tisdagar är mest olycksdrabbade.


En majoritet av de 1 028 arbetsplatslyckor som anmäldes till Arbetsmiljöverket 2013 kom från den specialiserade somatiska slutenvården. 735 vårdanställda på landets sjukhus råkade illa ut på arbetet. De vanligaste tillbuden handlar om fall, belastningsskador eller hot.

Sett över tid, 2009–2013, är januari en olycksmånad och tisdagar den dag då vårdpersonal oftast blir skadad.

– Kanske är det för mycket rutinsaker som ska göras på tisdagar, det kan vara förråd som ska fyllas och beställningar som ska göras, utöver det vanliga patientarbetet. Arbetsbelastningen kan bli tillfälligt hög och då är risken för olyckor förstås större. Det är en spekulation, säger Eva Håkansson, som är huvudskyddsombud och samordnare för Vårdförbundet på Karolinska universitetssjukhuset.

Antalet anmälda arbetsolyckor inom vården, som lett till sjukfrånvaro, har varit drygt 1 000 per år sedan 2009.

Även arbetssjukdom, som belastningsbesvär, har legat på samma nivå de senaste fem åren. I fjol anmäldes 739 fall från sjukvården till Arbetsmiljöverket.

– Att skadeanmälningarna inte ökar beror på att sjukvården arbetar integrerat och allt mer medvetet med patientsäkerhet och arbetsmiljö, tror Pia Gellerstedt, handläggare i arbetsmiljöfrågor på Sveriges Kommuner och Landsting, SKL.

Sjuksköterskebrist och överbeläggningar återspeglas inte i Arbetsmiljöverkets statistik.

– Vårt största arbetsmiljöproblem är stress, känslan att inte räcka till och att arbeta i en underbemannad organisation. Den som blir sjuk på grund av stress anmäler tyvärr inte det som en arbetsskada utan går hem och tar på sig ansvaret själv. Om sjukdomen inte kan kopplas till ett speciellt tillfälle är det svårare att säga att den beror på arbetet. Det är ett problem, säger Eva Håkansson.

Arbetsmiljöverket har under hösten och vintern gjort en riktad tillsyn på 800 arbetsplatser inom vård och omsorg där myndigheten framför allt tittat på ergonomi. Resultaten från inspektionerna är ännu inte sammanställda. Men 80 procent av arbetsplatserna som besökts har fått påpekanden om brister.

– Vi har sett att belastningsskadorna kan orsakas av stress. Om det är tidsbrist så väntar inte personalen på hjälp eller använder de hjälpmedel som finns för att göra ett lyft. I stället gör de det själva, och riskerar då att skada sig, ­säger Minke Wersäll, inspektör på Arbetsmiljöverket.

Hon tycker att sjukvården i högre grad ska ange stress som en faktor då den gör anmälan efter olika tillbud på arbetsplatsen.

– Det vore bra om detta kom fram tydligare, säger hon.

Verket kommer fram till i höst att göra ytterligare 1 000 inspektioner inom bland annat vården, i syfte att minska belastningsskadorna.

MIA WÄRNGÅRD

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev